Pixabay
Ilustracija

Karanfilić je svestran začin koji dodaje ukus jelima, istovremeno pružajući zdravstvene prednosti.

Možda ga znate kao jedan od glavnih sastojaka medenjaka, u kuvanog vina ili kao glavni začin u indijskoj kuhinji.
Studije na životinjama su otkrile da jedinjenja u karanfiliću mogu imati nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući podršku zdravlju jetre i pomaganje u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Sadrži važne hranljive materije
Karanfilić sadrži vlakna, vitamine i minerale, tako da korišćenje celih ili mlevenih karanfilića za dodavanje ukusa vašoj hrani može obezbediti neke važne hranljive materije. Jedna kašičica (oko dva grama) mlevenog karanfilića sadrži: šest kalorija, jedan gram ugljenih hidrata, jedan gram vlakana, 55 odsto dnevne vrednosti mangana i dva odsto vrednosti vitamina K.
Visok udeo antioksidanata
Osim što sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala, karanfilić je bogat antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres. Oni takođe sadrže jedinjenje eugenol, za koje se pokazalo da deluje kao prirodni antioksidans.
Može pomoći u zaštiti od raka
Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u zaštiti od raka. Jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt karanfilića pomaže u zaustavljanju rasta tumora i promoviše smrt ćelija raka. Takođe se pokazalo da eugenol pronađen u karanfiliću ima svojstva protiv raka.

 

Može ubiti bakterije

Karanfilić ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u zaustavljanju rasta bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da eterično ulje karanfilića ubija tri uobičajena tipa bakterija, uključujući Ešerihiju coli, soj bakterija koji može izazvati trovanje hranom. Takođe, antibakterijska svojstva zaustavljaju rast bakterija u usnoj duplji.
Može poboljšati zdravlje jetre
Studije pokazuju da korisna jedinjenja karanfilića mogu pomoći zdravlju jetre. Jedinjenje eugenol može biti posebno korisno za jetru. Jedna studija na životinjama hranila je miševe smešama za masnu bolest jetre koje sadrže ili ulje karanfilića ili eugenol. Obe mešavine su poboljšale funkciju jetre, smanjile upalu i smanjile oksidativni stres.
Nažalost, istraživanja o hepatoprotektivnim efektima karanfilića i eugenola kod ljudi su ograničena. Međutim, jedna mala studija je otkrila da uzimanje suplemenata eugenola tokom jedne nedelje smanjuje nivoe glutation-S-transferaze (GST), porodice enzima uključenih u detoksikaciju koja je često marker bolesti jetre.
Može pomoći u regulisanju šećera u krvi
Istraživanja pokazuju da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Studija na životinjama otkrila je da je ekstrakt karanfilića pomogao u ublažavanju porasta šećera u krvi kod dijabetičkih miševa.

 

Može pomoći zdravlju kostiju
Niska koštana masa je stanje koje pogađa oko 43 miliona starijih osoba samo u SAD i može dovesti do razvoja osteoporoze, što može povećati rizik od preloma. Studije na životinjama su pokazale da neka od jedinjenja karanfilića pomažu u očuvanju koštane mase.

 

Može smanjiti čir na želucu
Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u lečenju čira na želucu. Takođe poznati kao peptički čir, čir na želucu su bolne rane koje se formiraju u sluznici želuca ili jednjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here