Veliko nedavno otkriće pokazalo je da naša Mlečni put ipak nije ravna.

Naime to se dešava jer je zvezde savijaju. Više je izvitoperena i uvrnuta, nego oblika diska poput palačinke ili ravne ploče.

Stručnjaci su dugo verovali da je galaksija relativno ravna i stabilna. Ipak, novo iznenađujuće otkriće pokazalo je kako se ona zapravo savija i krivi po rubovima.Celi izazov mapiranja su pobliže pojasnili astronomi. Naime, rekli su da je to kao da pokušavate odrediti oblik vlastite države dok stojite u dvorištu.

U novom istraživanju je analizirano 1339 zvezda kako bi se otkrio pravi oblik galaksije. Tada je uočeno da se zvezdani disk savija prema gore kako se približavamo rubovima.

“Spiralne galaksije obično doživljavamo prilično ravnim, poput Andromede koju možemo videti kroz teleskope”, rekao je profesor Ričard de Grijs, jedan od autora studije.

Dalekom promatraču naša galaksija izgleda kao disk zvezda koje kruže oko gustog središta. Ipak, na rubovima je gravitacijski uticaj slabiji i taj disk je sličniji slovu S.

Novo istraživanje pokazuje kako je za iskrivljeni oblik galaksije zaslužna i snažna rotacijska sila masivnog unutarnjeg diska.

Inače, astronomi su i ranije bili uočili galaksije sličnog oblika sa zakrivljenim krajevima, no dosad nismo znali da Mlečna staza takođe pripada njima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here