Ova navika je jedan od glavnih uzročnika gorušice

24sata.hr
0
pixabay.com

Opustite kaiš jer uska odeća povećava pritisak na želudac. U borbi protiv gorušice takođe pomaže žvaka.

Gorušica je uobičajena pojava kod čak trećine odraslih i oko 30 odsto trudnica. Iako bol dolazi iz grudi, nema nikakve veze sa srcem, nego se kiselina vraća u jednjak i nagriza ga.

Uzroci gorušice mogu biti različiti – od stresa, pića i cigareta pa do spavanja posle obroka ili brzog gutanja i premalo žvakanja hrane. Ako je povezana s jelom, najčešće se pojavljuje oko sat nakon obroka. Najbolje rešenje za gorušicu je sprečiti je.

Kod trudnica simptomi nestaju nakon porođaja, a ako ne možete da je izdržite, probajte sa lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, a gotovo se ne apsorbuju iz probavnog trakta i ne utiču na dete.

Ako vam hrana izaziva gorušicu, drugi put kad jedete, opustite se i polagano u miru pojedite, dobro sažvaćite hranu i ne jedite prevelike količine. Stres, brzopleto žvakanje i gutanje pojačavaju izlučivanje želudačne kiseline, pa tako i rizik od gorušice. Kisela i ljuta hrana mogu pojačati izlučivanje kiseline. Nemojte jesti pre spavanja i nemojte ići na spavanje odmah nakon jela – tako najčešće nastaje noćna gorušica.

U ozbiljnijim slučajevima gorušica može izazvati i bol u grudima, dehidrataciju, probleme s gutanjem, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje krvi ili krv u stolici. U svim gorenavedenim slučajevima jako je važno da zatražite hitnu lekarsku pomoć. Bol u grudima sličan gorušici može značiti ozbiljniji problem sa srcem ako ga prate znojenje ili teškoće s disanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here