Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Imunitet definišemo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju. Za jak imunitet potrebno je paziti na ishranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih.

Pijete previše alkohola

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali preterano uživanje u alkoholu može uticati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju da je preterana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu kategoriju za bolesti poput upale pluća, što može dodatno uticati na zarazu virusom. Uz to se pominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

Ograničite količinu soli

Kuhinjska so, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, ali ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama.

Zna se da je sol povezana s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, ali u novije vreme se pominje i kako utiče na slabljenje imuniteta jer se telo teže bori s infekcijama, piše Večernji list.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, majčine dušice, lovora i čitavog niza egzotičnih začina

Šećer je vaša ljubav

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz ishrane doživećete velike promene. Postaćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promena raspoloženja i s viškom energije.

Studija objavljena u magazinu Journal of Clinical Nutrition pojašnjava da preterani unos šećera slabi imunitet i tako vas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa. Ne znači to da ga se morate u potpunosti odreći ali pazite u kojim se namirnicama nalazi i koliko ga dodajte u svoju kafu

Previše kofeina

Kafa i čaj su čuvati dobrog zdravlja jer su prepuni antioksidanata, ali previše kofeina može uticati na poremećaje u spavanju, što može ugroziti imunitet u i rezultirati čestim upalama.

Izbegavajte namirnice koje sadrže vlakna

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije organa za varenje, a svi znamo da je i on uvelike zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju da visok unos vlakana i probiotika u prehranu rezultira jakim imunološkim sistemom, a samim tim i jakom odbranom od virusa. Kako do vlakana? Brokula i šargarepa, pasulj, grašak, jabuke, avokado, banane, kruške i mango su samo neke od namirnica bogate vlaknima.

Zaboravili ste na važnost povrća

Na stolu uvek imajte puno svežeg povrća, jer se ono povezuje upravo to bilje nudi dovoljnu količinu nutrijenata koji su potrebni za zdrav imunološki sistem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here