Pixabay

Imunitet je važan u toku cele godine, ali uvek posebno dođe do izražaja u sezoni prehlada, virusa i gripa. Poslednjih nekoliko dana svi postavljaju pitanje šta bi trebalo da rade kako bi očajali svoj imunitet i zaštitili se od potencijalnog virusa. Pravilna ishrana nam upravo daje odgovor na ovo pitanje.

Kako prenosi “Real Simple”, ovo je hrana koju bi trebalo da jedete da biste ojači svoj imunitet.

2. Probiotička hrana

Kada je reč o zdravlju creva, probiotičke namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus imaju glavnu ulogu. Dobre bakterije u probiotičkoj hrani jačaju imunološke ćelije u crvenoj sluzokoži, a ovi mikrobi takođe metabolišu hranu da bi stvorili hranljive materije koje inače ne bi bile dostupne telu.

3. Citrusno voće

Agrumi poput pomorandži i grejfruta puni su vitaminom C. Ovaj nutrijent neophodan je za dobru imunološku funkciju, jer podstiče proizvodnju belih krvnih ćelija koje se bore protiv bolesti.

4. Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato antioksidantima koji pomažu u zaštiti zdravih ćelija od štetnih molekula. Bobičasto voće takođe sadrži vitamin C i vlakna, koja podržavaju dobre bakterije u probavnom traktu.

5. Nemasni proteini

Iako su vitamini i antioksidanti koje dobijamo iz biljne hrane često povezani s imunološkom funkcijom, proteini su jednako ključni. Protein pomaže telu da obnovi tkiva i mišiće, ali i da izgradi antitela i poboljša sintezu aminokiselina potrebnih za imunološku funkciju. Za najzdraviju opciju, odlučite se za nemasne belančevine s niskim nivom zasićenih masti. Primeri nemasnih izvora proteina su: tofu, pasulj, piletina i bela riba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here