pixabay.com

Tako male a tako moćne kajsije podržavaju mnoge funkcije u organizmu, i svi mogu da ih jedu, osim tri grupe ljudi, kojima lekari savetuju da se klone ove letnje poslastice.

Kajsije jesu male, ali imaju tako velike zdravstvene koristi za ljudski organizam jer su prebogate vitaminima i mineralima. U bliskoj su vezi sa breskvom i šljivom, a meso ove voćke je meko i slatko- sočno kada sazre, dok im je kožica baršunasta, sa mekim dlačicama. Samo 100 grama ovog narandžastog voća obezbeđuje 6 odsto kalijuma i 12 procenata dnevne preporučene doze vitamina A i C.

Kajsije su bogate brojnim hranljivim jedinjenjima.

Zahvaljujući velikoj količini vitamina, flavonoida i kalijuma, kajsije imaju značajne zdravstvene prednosti. Flavonoidi štite i jačaju krvne sudove dok smanjuju znake upale. Kalijum, važan mineral za funkciju nerava i mišića, takođe je ključan jer pomaže hranljivim materijama da se kreću po telu.

Osim toga, održavaju normalan krvni pritisak i održavaju zdravlje srca. Kajsije su izvor vitamina C, vitamina E, vitamina K i vitamina B kompleksa. Bogate su i mineralima poput kalijuma, gvožđa i kalcijuma. Ove hranjive materije čine ih odličnim dodatkom ishrani.

Kajsije pomažu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola i hemoglobina i bore se protiv upale, pomažu proces metabolizma, kao i gubitak kilograma, a poboljšavaju i zdravlje kože i kose.

Ovo voće mogu svi da konzumiraju, ali, po savetu stručnjaka, trebalo bi da ga izbegavaju trudnice, ljudi sa alergijom na orahe i dijabetičari. Takođe, savet je da se dnevno pojede 3 do 4 ploda, ne više od toga.

Izvor vitamina A

Kajsije sadrže visok nivo vitamina A koji je važan za održavanje zdravlja vida, kože i sluznica. Konzumiranje kajsija može da nam pomogne u održavanju zdravih očiju i kože, ali i da ojača naš imunitet.

Antioksidativna svojstva kajsija

Kajsije su takođe bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji može da doprinese razvoju raznih bolesti. Dok jedemo ovo slasno voće pomažemo telu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Poboljšanje varenja

Kajsije sadrže vlakna koja su ključna za zdravo varenje. Poznato je da su vlakna ključna u procesu regulacije crevne peristaltike, jer olakšavaju proces varenja i sprečavaju probleme poput zatvora.

Za zdravlje kože

Zahvaljujući visokom udelu vitamina C, kajsije podstiču proizvodnju kolagena, koji je ključan za održavanje elastičnosti i mladolikosti kože. Osim toga, antioksidativna svojstva voća pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete kožu. To je jedan od razloga zbog kojeg treba što više jesti ovo letnje voće kako biste negovali kožu iznutra.

Za zdravlje kostiju

Održavanje zdravih kostiju ključno je za celokupno zdravlje tela, a kajsije mogu da nam pomognu u tome. Bogate su mineralima poput kalcijuma, koji je esencijalan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Osim toga, sadrže i druge minerale poput kalijuma i gvožđa, koji takođe igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju. Redovno konzumiranje može da pomogne u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.

Prirodni diuretik

Ako imate problema as zadržavanjem tečnosti u telu, kajsije mogu da deluju kao prirodni diuretik. Ovo voće ima diuretička svojstva koja podstiču izlučivanje viška tečnosti iz tela i tako pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu sprečavajući natečenost. Ovo je naročito korisno za ljude koji se bore sa edemom ili visokim krvnim pritiskom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here