Pixabay.com

Većina ljudi ne može bez šolje jutarnje kafe, a dobra je vest je da je kafa povezana s brojnim zdravstvenim koristima kao što su dugovečnost i smanjen rizik od demencije.

Ali, prevelika doza takođe može dovesti do nuspojava koje do sada možda i niste povezivali s kafom. Naravno, ne morate se odreći vašeg omiljenog napitka, ali svakako pripazite da ne preterujete.

Uznemireni ste

Od previše kafe možete postati prilično nervozni – kofein stimuliše centralni nervni sistem, dok istovremeno povećava nivoe adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i izliva besa.

Energija vam pada tokom dana

Kafa može vrlo brzo da vas razbudi i da vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i da kofein može uništiti produktivnost.

Često morate u toalet

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. Ako uz nju ne pijete dovoljno vode, vaše telo neće biti dovoljno hidrirano.

Raspored spavanja vam je poremećen

Naučnici se slažu da kafa može poremetiti san i smanjiti njegov kvalitet i dužinu. Čak i ako kafu konzumirate 6 sati pre odlaska na spavanje može se dogoditi da uveče ne možete da zaspite. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega ćete se osećati umorno i usporeno tokom dana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime