Unsplash

Vitamin C je sjajan buster za imunitet, pa namirnice sa ovim vitaminom ovih dana ne bi trebalo da preskačete.

Zimi je još važnije da telo dobije sve vitamine, minerale i hranljive materije koje su mu potrebne za normalno funkcionisanje. Tako može da se efikasno brani od virusa i bakterija, piše aktivni.si.

Evo liste namirnica koje sadrže više vitamina C od pomorandže:

Ananas – Koliko često ga jedete? Da li ga uvek samo gledate na policama prodavnica? Osim vitamina C, ananas je bogat bromelainom, koji pomaže u varenju. Zbog toga je savršena voćka za praznike, jer će na trpezi biti puno hrane.

Mango – Pošto je izuzetno sladak, zadovoljiće i vašu potrebu za slatkišima i uštedeti vam neku nezdravu užinu. Antioksidansi iz manga brinu o umornim očima koje su svakodnevno izložene plavoj svetlosti.

Kivi – Čak i mali kivi sadrži mnogo vitamina C, a može da vam pomogne i da zaspite. Sadrži hormon serotonin, koji igra ulogu u spavanju.

Paprika – Nije važno koje je boje, svaka paprika ima više vitamina C od pomorandže, a ima malo kalorija. Idealan izbor za praznike.

Brokoli – Sadrži i vitamin K, koji je “krivac” za jake i zdrave kosti i pravilno zgrušavanje krvi (na primer, kada se posečete ili povredite).

Karfiol – Idealna namirnica za one koji imaju problem sa holesterolom, jer je bogat vitaminom C, a ne sadrži masnoće i so.

Keleraba – Kao salata ili prilog, birajte, ali keleraba je baš zdrava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here