Pak: Vehabije nisu jedini problem BiH

0

"Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom", rekla je Doris Pak za radio "Dojče vele", komentarišući hapšenje pripadnika vehabijskog pokreta u BiH.

 

Ona je istakla značaj koji EU u procesu evrointegracija pridaje funkcionisanju bezbednosnih struktura u zemljama koje pretenduju za članstvo u Uniji. Doris Pak je istakla da u Evropskom parlamentu već duže vreme postoji mišljenje da se opasnosti koju predstavljaju vehabije mora pristupiti vrlo ozbiljno.

 

Ona naglašava da EU vrlo pažljivo posmatra razvoj situacije u regionu i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosne snage rade na ispunjavanju svojih zadataka. Prema njenom mišljenju, pitanje vehabija nije jedino pitanje koje predstavlja problem za bezbednost u BiH.

 

"Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljnju ona to i čini", istakla je Doris Pak.

 

U najvećoj posleratnoj policijskoj akciji u BiH blokirano je selo Gornja Maoča kod Brčkog, koje važi za vehabijsku komunu. Tom prilikom je ispitana 31 osoba, a uhapšeno osam, od kojih je jedna strani državljanin.

 

Žitelji vehabijske komune u Gornjoj Maoči kod distrikta Brčko Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić, između ostalog, osumnjičeni su za napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje njene teritorijalne cjeline, sprečavanje povratka izbjeglih i raseljenih lica, te nedozvoljeno držanje naoružanja i eksplozivnih materija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here