Patrijarh pozvao sve Srbe na zajedništvo

0

Vaskršnja ljubav za stradale na KiM: Patrijarh Irinej
 

"U ime Hrista vaskrslog pozivamo vas na jedinstvo i slogu u crkvi Njegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom koju on steče krvlju svojom, nije ni sa Hristom gospodom. Bez Hrista nema crkve, a ni crkve nikada nije bilo bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja", poručio je patrijarh Irinej.

 

Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

 

"Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa ‘Hristos vaskrse’ pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji", rekao je patrijarh srpski.

 

Patrijarh je naglasio da posebne molitve pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde upućuje pravoslavcima na Bliskom istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad Ukrajinom i da prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i prema ruskom pravoslavnom narodu.

 

On je rekao da Hristos dolazi danas da uplašenim od novog svetskog poretka kaže da se ne plaše i da budu hrabriji od onih koji ne znaju šta čine.

 

"Danas On dolazi i nama uplašenim od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i prsuđuju istini i pravdi i ponovo prete Golgotom nasleđu Božijem na zemlji. I nama on poručuje danas ‘Ne plašite se, ja pobedih svet’", poručio je patrijarh Irinej.

 

On je ukazao da se među mnogim imenima kojim crkveni pesnici veličaju Hrista Vaskrslog, zapaža i naziv Proleće, istakavši da ga "sa pravom tako nazivaju, jer gospod Isus Hristos jeste proleće života".

 

"To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća, kao početka novog života prirode i svega u njoj", ocenio je patrijarh Irinej.

 

On je podsetio da su ljudi do Vaskrsenja gospoda Isusa Hrista bili u okovima greha i smrti u Hadu.

 

"U tajni vaskrsenja, odnosno u tajni vaskrsloga gospoda Hrista sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil (Bog sa nama), to jest da uzme na sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno sjedini sa božanskom prirodom u jednoj jedinstvenoj bogočovečanskoj ličnosti – svojoj", ukazao je patrijarh Irinej.

 

On je pozvao vernike da svi zajedno na dan vaskrsenja budu pričesnici novog i večnog Života, novog i večnog Proleća, Hrista gospoda.

 

"Neka danas niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija, uzvikuje sveti Jovan Zlatousti. Neka se više niko ne boji smrti, jer nas od nje oslobodi Spasitelj koji krsnom smrću svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojim je ona vladala", naglasio je patrijarh srpski.

 

On je podsetio da je na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja utemeljena sva vera, nada i ljubav.

 

"Bez vaskrsloga Hrista gospoda naša vera ne bi bila samo prazna, već bi se i raspršila poput mehura od sapunice. Sveti apostol Pavle, koji je na poseban način iskusio istinitog i vaskrslog gospoda Isusa Hrista zaključuje, ako Hristos ne vaskrsne uzalud je vera naša. To je iskustvena vera apostola naroda i crkve Hristove. Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo: Hristos vaskrse", poručio je patrijarh Irinej u poslanici vernicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here