Patrijarhu je mesto u Peći, ne u Beogradu

0

Beta/A.Z.B.
Drevno sedište srpskih patrijarha: Pećka patrijaršija
 

Dobroslav Dobrić, potpredsednik pomenute skupštine, smatra da njihov zahtev nije nov niti nerealan.

– Ako vaseljenski pravoslavni patrijarh Vartolomej može da stoluje u Turskoj, ne vidim razlog da srpski ne bude svakodnevno prisutan na Kosmetu, da živi i radi u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu srpskih patrijarha. Ako Srbi mogu u sve težim uslovima da žive na Kosmetu prirodno je da sa svojim patrijarhom delimo istu sudbinu, tim pre što nas on stalno poziva da ostanemo i opstanemo u kolevci srpstva – izjavio je Dobrić za "Vesti".

On ocenjuje da nisu realna ranija obrazloženja iz vrha SPC da "preseljenje patrijarhovog sedišta iz Beograda u Peć nije moguće iz administrativnih i praktičnih razloga".

– Pravdali su se da u Peći ne bi mogli da sazivaju sednice Sinoda i arhijerejskog Sabora. Ne vidim razlog zašto je to komplikovano, ako se na vreme obave sve procedure. A i konak Pećke patrijaršije je dovoljno velik da primi sve srpske vladike tokom višednevnih zasedanja. Takođe, ovo je doba brzih komunikacija i interneta, pa smatramo da ni iz administrativnih razloga nije neophodno da patrijarh stoluje u Beogradu – objašnjava za "Vesti" Dobrić.

Veliki podvig opstanka

"Strahujemo da naše snage, bez patrijarhovog stalnog prisustva među nama, neće biti dovoljne za veliki podvig opstanka i ostanka na KiM. Patrijarhov povratak u Pećku patrijaršiju mogao bi i da ohrabri prognanike da se vrate", zaključuje Dobrić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here