Tanjug

Ulazak u Srbiju tokom novogodišnjih i božićnih praznika biće ograničen, a nije isključeno ni ponovno uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja. Ovo najavljuje medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, koji će odluke saopštiti na konferenciji za novinare, zakazanoj za danas, 14. decembar. Dok se uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja razmatra, oštriji režim na granici je izvestan, što je potvrdio epidemiolog Branislav Tiodorović, ističući da su takve mere na snazi i u drugim zemljama.

– Za ulazak će biti neophodan negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Oni koji ga nemaju, moraće u karantin deset dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija i još neke države – poručio je Tiodorović.

I njegov kolega Predrag Kon tvrdi da je pitanje ulaska u Srbiju već rešeno, dodajući da se samo čekaju potvrda te odluke i način njene primene.

– Biće potrebne nove mere na granici. Samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali je to odlučeno – poručio je Kon. On je najavio da će aktuelne mere biti produžene, kao i da se razmišlja i o zabrani kretanja.

– Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire – rekao je Kon.

On tvrdi da se policijski čas proletos pokazao kao izuzetno efikasna mera.

– Kada su uvedeni vanredno stanje i policijski čas, spaseno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća bila je idealna situacija za prenos virusa, a efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera – uverava član Kriznog štaba.

Da će to biti neminovnost ako se ovako nastavi ukazuje i Branislav Tiodorović.

– Moramo da razmišljamo o uvođenju policijskog časa, ali i vanrednog stanja, što može da uradi samo Skupština. Sve zavisi od toga da li ćemo narednih dana pokazati odgovornost u potpunosti – poručio je Tiodorović, ukazujući da postojeće mere jesu dobre, ali da nisu dovele do poboljšanja epidemiološke situacije, što je bio glavni cilj.

Bolnice se i dalje pune

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je u bolnicama u Srbiji više od 8.500 pacijenata. Samo u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavlja se između 350 i 400 pregleda dnevno, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

– U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto. Zadržavamo visok nivo hospitalizovanih, što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država – ukazao je Ašanin. On je istakao da se, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom javilo 45.000 građana i da je bris uzet od 21.000 ljudi.

– Iz tih brojeva ide i veliki broj prijema u bolnice i onda nam ostaje borba za spasavanje života građana – poručio je doktor Ašanin, naglasivši da je otvaranje kovid-bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su bolnički kapaciteti bili prenapregnuti.

Lažne vesti o vakcinaciji

Epidemiolog Darija Kisić, članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je da se javnost uznemirava lažnim vestima o primoravanju na vakcinaciju dece.

– Centri za socijalni rad neće oduzimati decu onim roditeljima koji budu sprečavali vakcinaciju protiv korona virusa – poručila je Kisićeva, ističući da je reč o apsolutno netačnim navodima i lažnim vestima.