pixabay.com

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da se odlučno protivi nedavnom dodavanju tri kineske kompanije na američku listu entiteta u okviru takozvanog Akta o sprečavanju prisilnog rada Ujgura.

Portparol ministarstva je rekao da je taj potez, kome, kako je rekao, nedostaje činjenična osnova i transparentnost, klasična ekonomska prinuda, preneo je CCTV.

On je rekao da u Sinđangu, zvanično Ujugurskom autonomnom regionu, koji se nalazi na krajnjem zapadu Kiner, nema prisilnog rada, i dodao da SAD potkopavaju prosperitet i stabilnost regiona, da krše legitimna prava i interese kompanije u Sinđangu i negativno utiču na ljudska prava tamošnjih stanovnika.

”SAD treba odmah da prekinu takvu pogrešnu praksu. Kina će preduzeti neophodne mere i dosledno održavati zakonita prava i interese kineskih firmi”, rekao je portparol ministarstva.

Ranije ovo nedelje, isto ministarstvo saopštilo je da su tvrdnje Vašingtona o prinudnom radu Ujgura u pokrajini Sinđang “ogromna laž” kojom se narušava ugled Kine, i da su one sušta suprotnost činjenicama, a nakon što su SAD ograničile uvoz iz još tri kineske kompanije, u pokušaju da eliminišu robu iz američkog lanca snabdevanja, za koju tvrde da produkt prinudnog rada ujgurske manjine u Kini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here