wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Protivbrodska balistička raketa koju su ispalili jemenski, pro-iranski militanti Huti, pogodila je danas trasportni brod u vlasništvu SAD koji je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva, saopštio je Pentagon na društvenoj mreži Iks (Tviter).

U saopštenju se navodi da sa broda nije prijavljeno da je u napadu bilo povređenih niti značajnije štete i brod je nastavio svoj put, prenosi Rojters.

Ovu vest je ranije potvrdila i Agencija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) koja nadgleda i bliskoistočne plovne puteve.

Detalji o ovom raketnom udaru i dalje su oskudni, iako je napad dodatno uznemirio globalni pomorski transport u jeku rata Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi AP.

Sumnja za današnji napad je odmah pala na jemenske Hute, šiitsku, pro-iransku pobunjeničku grupu koja je 2014. godine zauzela Sanu, glavni grad Jemena.

Huti su prethodnih dana gađali brodove koji su plovili ovim ključnim koridorom za transport azijskih i bliskoistočnih tereta energenata do Sueckog kanala i dalje ka Evropi što je povećalo rizik da sukob Izraela i Hamasa preraste u regionalni rat.

Agencija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije, koja nadgleda i bliskoistočne pomorske puteve, saopštila je da se današnji napad na brod dogodio oko 177 kilometara jugoistočno od Adena.

U saopštenju se navodi da je kapetan broda potvrdio da je “leva strana plovila pogođena projektilom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here