Pixabay

Paprike mogu da se dodaju raznim jelima, a mogu da budu i zdrava grickalica za one koji brinu o svojoj liniji. U svakom slučaju ovo povrće ima više dobrobiti za organizam nego što se mislilo.

Bolje kognitivne funkcije

Paprike su prepune vitamina C, čak ga imaju i više nego pomorandža. Osim što jača imunološki sistem, ovaj vitamin pomaže i kod regulacije krvnog pritiska, a poboljšava i kognitivne funkcije mozga kako starimo.

Jačaju imunitet

U vreme kada je kovid-19 još uvek rasprostranjen u našem svetu, briga o našem imunitetu važnija je nego ikada. Pored vitamina C, paprike su bogate i vitaminom A koji jača imunitet. Većina istraživača smatra da ovaj vitamin može da nas zaštiti od infektivnih bolesti jer je upravo on potreban za izgradnju ćelija koje se bore protiv infektivnih bolesti.

Poboljšavaju raspoloženje

Još jedna neočekivana dobrobit paprika je da mogu da poboljšaju vaše raspoloženje. One su bogate vitaminom B6 koji je povezan sa poboljšanjem raspoloženja i smanjenjem rizika od pojave depresije.

Pomažu kod gubitka kilograma

Paprike, pogotovo one crvene, sadrže kapsantin. To je jedinjenje koji daje crvenu boju hrani, a poslednja istraživanja pokazuju i da smanjuje upalne procese u telu i pomaže pri mršavljenju.

Mogu da snize krvni pritisak

Paprike sadrže i kvercetin, pigment iz grupe flavonoida koji deluje kao snažan antioksidans. Njega povezuju s puno zdravstvenih dobrobiti, među kojima je smanjenje upalnih procesa kao i smanjenje rizika od srčanih bolesti i snižavanja krvnog pritiska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here