Pexels

Starenje je neizbežan deo života. Ne postoje sigurni načini za sprečavanje starenja, ali postoje neke stvari koje možda radite i koje ubrzavaju proces starenja.

Ako ste od onih koji prihvataju proces starenja i gledate na bore i opuštenu kožu kao na znak časti ili znak dobrog života, onda se ne brinite. Ali ako ste mislili da morate preduzeti korake u borbi protiv vremena i dati sve od sebe da održite mladalački izgled, onda čitajte dalje kako biste naučili pet prehrambenih navika zbog kojih brže starite.

Ne jedete dovoljno proteina

“Zbog neunošenja dovoljno proteina možete brže ostariti”, objašnjava doktorka Anja Rozen, dodajući da proteini u ishrani pomažu u održavanju čiste telesne mase.

Kao takav, gubitak mišića kako starimo, poznat i kao sarkopenija, doprinosi povredama i hroničnim bolestima.

Jedete previše šećera

Iako većina ljudi uživa u jedenju slatkiša, prekomerno uživanje u šećeru može igrati ulogu u bržem starenju.

“Konzumiranje hrane bogate šećerom može da vam pomogne da ostarite”, objašnjava registrovana dijetetičarka Katrin Pajper.

Ona dodaje da ova navika u ishrani može prouzrokovati povišene nivoe glukoze u krvi, što može da stimuliše proizvodnju naprednih krajnjih produkata glikacije (AGEs)”.

Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važna za održavanje redovnog pražnjenja creva, a prema doktorki Džanet Kimšal, neunošenje adekvatnih vlakana može ubrzati starenje.

Ona kaže da su vlakna povezana s manjim rizikom od bolesti i da je njihovo konzumiranje povezano i sa smanjenjem upala i zdravlja creva. Ovi faktori su povezani s dugovečnošću.

Jedete prevelike količine prerađenog mesa

Jedenje kobasica i mesa za ručak može imati odličan ukus, ali njihovo često jedenje neće učiniti nikakvu uslugu vašem telu u pogledu starenja. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je konzumiranje ove hrane povezano sa povećanim rizikom od raka.

A budući da su mnoge od ovih namirnica pune natrijuma, njihovo prekomerno jedenje može biti povezano sa starenjem ćelija.

Ne jedete povrće

Slatki krompir, šargarepa i tikva sadrže beta-karoten, karotenoid koji nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti. Karotenoidi, poput beta-karotena, akumuliraju se u našem krajnjem sloju kože i deluju kao zaštitna barijera za ultraljubičasto zračenje.

Konzumiranje hrane sa beta-karotenom pomaže u sprečavanju starenja kože podržavajući elastičnost i hidrataciju kože i smanjujući razvoj bora i staračkih pjega. Podaci takođe pokazuju da uključivanje potrebne količine beta karotena u ishranu može pomoći u zaštiti kože od oštećenja UV zracima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here