Na Svetskom klupskom prvenstvu (3-8. decembar) u Novari su Jovana Brakočević i Stefana Veljković, Tijana Bošković predvodi Ezačibaši, a aduti branioca titule Vakifbanka su Maja Ognjenović i Milena Rašić koja poručuje: Sa trenerom kakav je Gvideti, u svakom meču idemo na pobedu.

Kineski Šaosing će od utorka rano ujutro do nedelje biti domaćin jednog od omiljenih takmičenja srpskih odbojkašica – klupskog Svetskog prvenstva. Poslednjih godina, naše igračice na ovom prestižnom turniru i te kako imaju uspeha. Sve je počelo 2011. kad je sadašnji predsednik OSS Zoran Gajić s klupe predvodio azerbejdžansku Rabitu Baku do titule svetskih šampionki. Tada je u ekipi imao pravu srpsku četu – Natašu Krsmanović, Jasnu Majstorović, Miru Golubović, Sanju Starović i Silviju Popović.

Dve godine kasnije u Cirihu prvu krunu turskom Vakifbanku donele su Jelena Nikolić i MVP turnira Jovana Brakočević.

U poslednje četiri godine planetom vladaju dva turska tima, a od 2016. godine naše odbojkašice. Tada je na Filipinima najbolja na šampionatu bila Tijana Bošković koja je Ezačibašiju donela titulu, da bi 2017. i 2018. pripale Vakifbanku Milene Rašić, koja je uz dva “zlata” tri puta uzastopno bila najbolja srednja blokerka Svetskog prvenstva!

Tića i Raša su i sada glavne uzdanice ekipa sa Bosfora, a uz njih dve čast srpske odbojke brane još tri odbojkašice. Kapitenka reprezentacije Srbije Maja Ognjenović sa Milenom će pokušati da donese treću uzastopnu, ukupno četvrtu titulu Vakifu, dok su uzdanice evropskih šampionki Igor Gorgonzola Novare Jovana Brakočević i Stefana Veljković.

– Sjajno je što nas na Svetskom prvenstvu iz godine u godinu ima u velikom broju. Kad se sretnemo u hotelu, imamo utisak kao da smo opet na pripremama državnog tima. Bude tu i poneka kafica, druženje i mnogo, mnogo smeha – kaže nam Milena Rašić, koja je već šestu sezonu nezamenljiva srednja blokerka Vakifbanka.

Branite titulu, ali čini se da ovoga puta Vakif nije izraženi favorit?

– Ove sezone smo u dosta izmenjenom sastavu nego proteklih godina, pa se još uigravamo. Ipak, kad u timu imamo Maju, koja je bez premca najbolji svetski tehničar, i trenera kao što je Đovani Gvideti, onda je jasno da je naša filozofija i dalje da se u svakom meču ide na pobedu.

Konkurencija je, međutim, žestoka…

– Otkad igram na klupskim Svetskim prvenstvima čini mi se da nikad nije bila jača.

Svaka ekipa raspolaže imenima koja izazivaju respekt?

– Za Vakif i Ezačibaši se zna da čine gotovo celu tursku reprezentaciju. To isto može da se kaže i za šampiona Azije Tianđin – tu je malte ne cela kineska selekcija koja se i tako uigrava za Olimpijske igre. Itambe Minas je šampion Južne Amerike, a odličan je i drugi brazilski tim Dentil Praja. O italijanskim ekipama ne treba trošiti reči. Novara sa našom Jovanom i Stefanom, ali i Kirikelom, Orlandi, Vasilevom, Poljakinjom Goreckom veliki je tim. Ali, možda je Imoko Koneljano sada u najboljoj formi. Imena Paole Egonu, Mirjam Sile, De Đenaro, Amerikanke Hil… govore dovoljno.

Prognoza?

– Ne volim da nagađam, ali neka bude da Koneljanu dajem nešto više šansi nego ostalima. Međutim, od osam ekipa učesnica bar šest može da se okiti zlatom.

U toj grupi je i Vakifbank?

– Idemo korak po korak, meč po meč. I ne odričemo se titule – poručuje Milena Rašić.

Navijamo za Srpkinje!

Trofeji

Otkad je 2014. godine iz Kana prešla u Vakifbank, Raša je na klupskoj sceni osvojila najvrednije moguće trofeje – po dva puta je bila klupska prvakinja sveta i šampionka Evrope, ima isto toliko šampionskih titula u turskoj Superligi, kao i jedan trofej tamošnjeg turskog Superkupa.
Zvuči čudno, ali je istinito: u konkurenciji Ezačibašiija i Fenerbahčea, nekad je lakše osvojiti Evropu i svet nego odbojkašku prevlast u Istanbulu!

Susreti

Pored naših reprezentativki Milena će poneki tren slobodnog vremena iskoristiti i za druženje sa bivšim saigračicama iz Vakifbanka koje će se, sada kao aduti drugih klubova, naći u Kini.

– Da, sa Amerikankom Kimberli Hil dugo sam bila cimerka u Istanbulu i na mnogim putovanjima, raduje me i susret sa divnom devojkom, Kineskinjom Žu Ting koja je bila jedna od naših najboljih poenterki. Tu je, naravno, i Brazilka Šejla Kastro, s kojom sam imala zadovoljstvo da provedem dve divne godine u Vakifu. Dvostruka olimpijska i svetska šampionka, legenda odbojke. Drago mi je što ih sve opet viđam.

GRUPA A

03.12/03.00 Koneljano – Ezačibaši
03.12/10.00 Guandong – Minas
04.12/10.00 Ezačibaši – Minas
04.12/13.00 Guandong – Koneljano
06.12/03.00 Koneljano – Minas
06.12/10.00 Ezačibaši – Guandong

GRUPA B

03.12/07.00 Vakifbank – Praja
03.12/13.00 Tianđin – Novara
05.12/10.00 Novara – Vakifbank
05.12/13.00 Tianđin – Praja
06.12/07.00 Novara – Praja
06.12/13.00 Tianđin – Vakifbank

Polufinale
07.12/10.00 A1 – B2
07.12/13.00 B1 – A2

Nedelja, 08.12.
10.00 Meč za 3. mesto
13.00 Finale

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here