Pivo u limenci slavi 75 godina!

0

Gotfrid Kruger je sa 16 godina došao iz Nemačke u Ameriku da pomaže u stričevoj pivari, naučio je posao i ubrzo se osamostalio. U svojoj pivari u Nju Džerziju (saveznoj državi u kojoj je proizvedeno prvo pivo u Americi) uveo je sredinom tridesetih godina najveću tehnološku inovaciju pravljenja tog popularnog napitka: pivo u konzervi.

 

Samu konzervu je 14 meseci pre toga konstruisala "American Can Company", ali je Kruger bio prvi pivar koji se usudio da proba tu inovaciju.

 

Nakon prvih 2.000 konzervi koje su podeljene vernim Krugerovim kupcima, 91 odsto pivopija dalo je povoljnu ocenu toj inovaciji, utvrdivši da je ukus piva više nalik na točeno nego flaširano.

 

Prve konzerve Kruger’s Finest Beera i Kuger’s Cream Alea, koje su se prodavale u Ričmondu u Virginiji, bile su čelične, tek kasnije je počeo da se koristi aluminijum. Limenke nisu imale "prstenčić" za otvaranje, koji je uveden tek 1964. (a 1975. pojavio se u modernom obliku, kao obruč koji ostaje pričvršćen za konzervu i posle otvaranja).

 

Postojao je poseban šiljasti otvarač za konzerve (koji je brzo dobio nadimak crkveni ključ) kojim su se bušile dve rupe u poklopcu konzerve (veća da se iz nje pije, a manja da može da ulazi vazduh).

 

Nakon Krugera, i velika kompanija Pabst (koja postoji i danas) prihvatila je pivsku konzervu i pivo u metalnim limenkama osvojilo je celi svet. Pa, ako ovih dana povučete koji prstenčić i time otvorite pivo, nazdravite i kompaniji American Can Company i pivaru Gotfridu Krugeru, bez kojih biste se još uvek mučili sa flašama.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here