Pexels.com

Bez obzira da li imate sedam ili 70 godina, kada kažu da je ples najbolja vežba koja je i zabavna, verujte im jer se odnosi na sve bez obzira na starost, pol ili bilo koji drugi faktor.

Ova aktivnost ne košta, a nudi bezbroj koristi za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Poboljšava zdravlje vašeg srca

Ples je najbolji način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja jer čini vaš puls stabilnim i smanjuje rizik od srčane insuficijencije.

Kada se bavite kardiovaskularnim vežbama, osetićete poboljšanje izdržljivosti i nećete imati osećaj da ostajete bez daha, piše “Times of India”.

Smanjuje stres

Ples je neverovatan stresor. Ako ste pod stresom, anksiozni ste ili ste depresivni, pokušajte sa plesom.

On opušta vaše telo i popravlja raspoloženje. Ne morate čak ni da znate da plešete, da biste to uradili, samo protresite telo kako želite u ritmu muzike i videćete kako se situacija popravlja.

Poboljšava fleksibilnost

Imati fleksibilne zglobove i mišiće važno je da biste izbegli svakodnevne povrede kostiju i mišića, a takođe pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima.

Ples vas čini fleksibilnim, što sprečava ukočenost koja vas sprečava da se bavite svakodnevnim aktivnostima koje bi vaše telo želelo.

Pomaže u balansiranju i snazi

Ako počnete da plešete od malih nogu, nećete imati problema sa balansiranjem i moći ćete normalno da hodate čak i kako starite.

To je zbog toga što ćete na taj način u svom telu izgraditi onu stabilnost koja će vam dugoročno pomoći u sticanju bolje kontrole.

Dobra vežba za mozak

Ples vam poboljšava pamćenje i sprečava demenciju kako starite. To je odličan oblik mentalne vežbe. Povećava vam fokus kroz promenu pokreta i učenje i podsećanje na različite pokrete i obrasce.

Pomaže kod gubitka kilograma

Ples sagoreva kalorije. Prosečna osoba sagori 300 do 800 kalorija za sat vremena plesa i to zavisi od vaše težine, intenziteta i stila plesa koji izvodite.

Aerobni oblik plesa, u ovom slučaju, pomaže baš kao što način trčanja ili vožnje bicikla pomaže u gubitku kilograma.

Snižava loš holesterol

Ples pomaže u kontroli lipida koja pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Kaže se da je balski ples koji uključuje veliki mentalni i fizički angažman najefikasniji u snižavanju nivoa holesterola.

Donosi radost i sreću

Kažu da je smeh najbolji lek, a osećaj sreće i zadovoljstva drži pola vaših zdravstvenih problema dalje od vas. Ples donosi radost i zadovoljstvo, a time poboljšava vaše emocionalno i mentalno zdravlje.

Pa šta čekate? Pustite muziku i zaplešite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here