Pljačka, pa u boj

0

Islamska država, koja je proglasila kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, vodi na listi najbogatijih terorističkih mreža, objavilo je izraelsko izdanje magazina "Forbs". Vrednost imovine ove organizacije, koja je zauzela ključna naftna polja i rafinerije u obe zemlje, procenjena je na dve milijarde dolara.
Ova iračka sunitska grupa, navodno, zarađuje dva miliona dolara dnevno prodajom sirove nafte. Cena barela kreće se u rasponu od 25 do 50 dolara, a ekstremisti ilegalno preprodaju skoro 30.000 barela nafte svakog dana.
Palestinski pokret Hamas ima godišnji obrt od milijardu dolara, najviše zahvaljujući finansijskoj podršci koju dobija od država iz regiona Persijskog zaliva, humanitarnih fondova i organizacija.
Među 10 najbogatijih terorističkih mreža spadaju i kolumbijska Revolucionarna narodna armija (600 miliona dolara), libanski Hezbolah (500 miliona dolara), avganistanski talibani (400 miliona dolara), kao i Al Kaida i njeni saveznici sa 150 miliona dolara.
Mnoge od ovih organizacija umešane su u krijumčarenje ljudi, droge, oružja i istorijskog blaga. Ekstremisti često napadaju lokalne građane i pljačkaju državna preduzeća i banke.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here