Počeo drugi hladni rat

0

Drugi hladni rat će biti znatno drugačiji od prethodnog tvrdi Lukjanov
 

– Sada je beskorisno govoriti o pogoršanju odnosa između Rusije i SAD. Ušli smo u novu realnost koja se zove "drugi hladni rat". Reč je o realnost koju karakteriše novi tip odnosa zasnovan na sankcijama, kontra sankcijama i pokušajima nanošenja štete protivniku – izjavio je Lukjanov za RIA "Novosti".

On je rekao da će ovaj drugi hladni biti znatno drugačiji od onog koji je postojao pre raspada SSSR, jer je svet postao otvoreniji i raznovrsniji, pa je konfrontacija dve supersile sada nemoguća.

– Malo je verovatno da postoje države koje su voljne da se pridruže ruskom stavu, a pitanje je da li su saveznici SAD spremni da se poslušno povinuju njihovim zahtevima, te koliko će država ostati neutralno ili će odbiti da podrže mere protiv Moskve – ocenio je ovaj stručnjak.

Prema njegovim rečima, hladni rat, pre svega, podrazumeva sprečavanje neprijatelja da širi svoju sferu uticaja.

SAD je nametnula nove sankcije Rusiji proširivši "crnu listu" za još sedam zvaničnika i 17 ruskih preduzeća. Članice EU postigle su preliminarni dogovor o uvođenju mera zamrzavanja imovine i zabrane putovanja protiv još 15 pojedinaca iz Rusije zbog ukrajinske krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here