Vesti
Opera u bojama Izraela je izazvala podeljene reakcije u javnosti

Podele do kojih dolazi širom sveta od početka eskalacije oružanog sukoba Izraela i Hamasa nisu mimoišle ni Australiju. Politički esablišment i deo ovdašnje populacije u potpunosti podržavaju Izrael, dok tek pojedini savezni političar i značajan broj stanovništva, naročito migranstkog porekla, staju u zaštitu palestinskog naroda koji takođe masovno strada.

Ove sedmice se ta sve dublja podela prenela i na zvanični nivo lokalnih vlasti dveju sidnejskih opština. Naime, dok je Opštinsko veće Kenterberi-Benkstauna jednoglasno izglasalo da se na dve lokacije na jugozapadu istaknu palestinske zastave, gradski većnici Rendvika na istoku grada odlučili su da povuku istu takvu odluku, koju su sami doneli pre izbijanja konflikta na Bliskom istoku.

Odbornik Kodr Saleh podneo je na sednici Opštinskog veća Kenterberi-Benkstaun, održanoj u utorak uveče, predlog kojim se poziva na isticanje palestinske zastave u parku Pola Kitinga u Benkstaunu i na zgradi lokalne uprave u Kempsiju. Predlog je jednoglasno podržan od strane svih prisutnih odbornika (njih nekoliko je bilo odsutno), koji su izglasali da se zastava vijori u znak podrške palestinskom narodu, sve dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi.

Saleh je u svom podnesku naglasio i da se u Gazi trenutno odvija humanitarna katastrofa. On je takođe predložio da se deo parka Pola Kitinga nameni za polaganje venaca i cveća „za izgubljene nevine živote“.

Istovremeno, u Rendviku, na daleko imućnijem istoku Sidneja, opštinske vlasti su preinačile sopstvenu odluku, donetu u junu ove godine, kada je izglasano da se palestinska zastava istakne iznad zgrade opštine, u čast Međunarodnog dana solidarnosti 29. novembra.

Međutim, odluka je poništena nakon što je većina od 15 odbornika glasala za promenu plana, posle izbijannja krvavih sukoba u Izraelu i pojasu Gaze 7. oktobra.

– Opštinsko veće Rendvika donelo je ovu odluku kako bi se izbeglo rasplamsavanje trenutno napete međunarodne situacije i da se izbegne slanje poruke zajednici koja bi se mogla pogrešno shvatiti kao podrška Hamasu – rekao je portparol Opštine Rendvik.

Takođe je istakao da „Veće izražava saučešće svima koji su pogođeni nasiljem u Izraelu i Gazi, a posebno porodicama u našem području koje su izgubile svoje najmilije“.

– Ponovo potvrđujemo našu posvećenost da se suprotstavimo antisemitizmu i islamofobiji gde god da se pojave – naglasio je portparol Opštinskog veća.

Upravo je u Sidneju došlo do značajnih podela odmah po izbijanju sukoba na Bliskom istoku. Vlada Novog Južnog Velsa je odlučila da jedra Sidnejske opere osvetli bojama izraelske zastave, što je istog dana izazvalo burno reagovanje palestinske zajednice i drugih pripadnika arpaskih naroda. Oni su održali protest ispred zdanja Opere, na kojem su iskazali svoje neslaganje s odlukom vlasti i tražili podršku za palestinski narod.

Sredinom ove sedmice, premijer NJV Kris Mins izjavio je da žali što u trenutku kada je odlučeno da se izraelska zastava istakne na jedrima Opere, „nije obezbedio bezbedno mesto pre svega za jevrejsku zajednicu“, gde bi mogli da „žale stradanje mnogobrojnih nevinih civila“. On je uputio izvinjenje Jevrejima što je dozvoljeno da se održi protest ispred Opere.

Kako prenosi ABC, i pored toga što su mnogi izrazili zabrinutost za bezbednost, Mins je istakao da i sada čvrsto stoji iza odluke da Opera bude osvetljena u bojama izraelske zastave.

Zanimljivo je da i premijer Kris Mins i većina opštinskih odbornika u Benkstaunu, koji su izrazili potpuno različite stavove, pripadaju istoj, Laburističkoj stranci.

“Bizarno i neprikladno”

Australijsko jevrejsko udruženje (AJA) saopštilo je da smatra odluku Opštinskog veća Kenterberi-Benkstaun da istakne palestinsku zastavu kao „potez bez osećaja“, posle napada militanata Hamasa u Izraelu ranije ovog meseca.

– To je bizarno i krajnje neprikladno. Takođe, nije uloga lokalnih vlasti da se uključuju u spoljnu politiku – rekao je izvršni direktor AJA Robert Gregori, a prenosi ABC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here