Podeljen tekst Deklaracije o osudi zločina nad Srbima

0

Kolegijumu nisu prisustvovali predstavnici Demokratske stranke Srbije, a lider Nove Srbije je brzo napustio sednicu
 

Posle sednice predstavnici poslaničkih grupa koji su učesvovali u radu složili su se u tome da konsultacije treba nastaviti i da temi treba pristupiti veoma ozbiljno, uz što veće uvažavanje stavova i predloga koji se budu izneli.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je napisala tekst deklaracije, kao početnu verziju, a da će konačan predlog tog dokumenta biti usaglašen na sledećoj sednici Kolegijuma parlamenta, koja će biti održana posle uskršnjih praznika.

Šefica poslanika liste "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da će se parlament usvajanjem deklaracije o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije nedvosmisleno izjašniti prema prošlosti, odrediti prema budućnosti i poručiti da je Srbija faktor pomirenja u regionu.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da očekuje da konačna verzija te deklaracije bude uobličena brzo, ali ne brzopleto, i da je siguran da će po pitanju donošenja tog dokumenta biti postignut što širi konsenzus.

Lider LDP Čedomir Jovanović je kazao da usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i ono što je tu raspravu obeležilo obavezuje na mnogo odgovorniji odnos prema tako krupnoj temi kao što je definicija parlamenta Srbije o sudbini srpskog naroda.

Sednici su prisustvovali predstavnici svih poslaničkih grupa, osim DSS, koji su to obrazložili time što je usvajanjem Deklaracije o zločinu u Srebrenici došlo do nepotrebnog razdvajanja nevinih žrtava.

DSS je naveo da će se usvajanjem "utešne drugorazredne deklaracije" o osudi zločina počinjenih nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije ponovo vređati srpske žrtve, dok NS, čiji je lider Velimir Ilić napustio sednicu Kolegijuma, smatra da buduća deklaracija treba da "opere" vladajuću koaliciju posle usvajanja one o zločinu u Srebrenici.

 

U tekstu deklaracije, koji je danas podeljen, navedeno je i da parlament pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj nadležnosti je da istražuje podatke o zločinima učinjenim na štetu pripadnika srpskog narda, prikupljaju dokaze, preduzimaju gonjenje, ostvaruju saradnju sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih i upoznaju svetsku javnost, na prikladan način, sa zločinima koje srpski narod trpeo tokom 20 veka.

Skupština Srbije pruža punu podršku i pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde i poziva sve narodne i nacionalne manjine bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinksih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne budu ponovljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here