EPA/SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN
Zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel

Podmornice na nuklearni pogon, koje Australija treba da kupi od SAD u sklopu AUKUS sporazuma, mogle bi jednog dana biti upotrebljene u vojnom konfliktu s Kinom oko Tajvana. Ovo je izjavio zamenik državnog sekretara Sjedinjenih Država Kurt Kembel u danu kada je imao telefonske razgovore sa vodećim državnim zvaničnicima Australije i Novog Zelanda.

Drugi najmoćniji američki diplomata je u pomenutim razgovorima sa visokim funkcionerima dve partnerske države diskutovao o „tekućoj saradnji koja treba da podrži bezbedan, prosperitetan, slobodan i otvoren region Indo-Pacifika“.

Obraćajući se Centru za novu američku bezbednost, dr Kembel je takođe rekao da trilateralno partnerstvo AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, uživa snažnu podršku u Vašingtonu i da će preživeti moguću promenu predsednika na predstojećim novembarskim izborima u SAD.

– Iz mojih razgovora i angažmana na Kapitol Hilu, verujem da su ta osećanja široko rasprostranjena. Mislim da ih u potpunosti dele u Demokratskoj stranci, a u velikoj meri i u Republikanskoj partiji – rekao je Kembel.

Tokom svog jednočasovnog pojavljivanja u istraživačkom centru u Vašingtonu, zamenik državnog sekerata SAD je razgovarao o zajedničkim naporima s partnerskim zemljama, poput AUKUS sporazuma za koji je istakao da je sve važniji za bezbednost u Indo-Pacifiku. On je ocenio da će nuklearne podmornice koje Amerika bude slala Australiji predstavljati „moćno sredstvo za odvraćanje u Tajvanskom moreuzu“.

– Ono sa čime se sada suočavamo su izazovi koji zahtevaju mnogo dublji angažman sa saveznicima i partnerima, i mislim da će ta ideja vremenom biti izražena u brojnim potencijalnim oblastima sukoba i u brojnim scenarijima – rekao je Kembel.

On je izneo stav da u „tim praktičnim okolnostima AUKUS ima potencijal u podmornicama iz više operativnih zemalja, koje su u bliskoj koordinaciji, i koje bi mogle da deluju sa velikih udaljenosti“.

– One imaju ogromne implikacije u različitim scenarijima, uključujući i okolnosti u samom moreuzu – rekao je Kembel.

Prema njegovom mišljenju, bliska saradnja SAD sa drugim državama, ne samo diplomatska već i vojna, ima uticaj na „jačanje mira i stabilnosti uopšte“.

Do sada, zvaničnici tri zemlje AUKUS partnerstva nisu bili voljni da javno povežu sporazum o podmornicama s rastućim vojnim tenzijama oko Tajvana. Pritom, iz australijskog vrha su više puta stizale izjave da „nije dato obećanje da će Australija podržati Sjedinjene Države ako Kina napadne Tajvan“.

Ostaje da se vidi u kom će smeru ići retorika državnih zvaničnika, u situaciji kada je zamenik američkog državnog sekretara najavio mogućnost da bi podmornice mogle da budu korišćene u sukobu s Kinom.

”Kembel govorio hipotetički“

Predstavnik savezne opozicije za pitanja ministarstva inostranih poslova Sajmon Birmingem, rekao je za ABC da mu „izgleda da dr Kurt Kembel govori hipotetički“.

– Ne razgovaramo o tome šta su stvarne operativne aktivnosti naše postojeće podmorničke flote, klase Kollins, niti bi bilo ko očekivao od nas da to činimo oko buduće flote AUKUS podmornica – rekao je senator Birmingem.

Podrška bezbednom Indo-Pacifiku

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler potvrdio je da je zamenik državnog sekretara razgovarao o rastućoj strateškoj zabrinutosti u Indo-Pacifiku sa visokim zvaničnicima Australije i Novog Zelanda.

– Razgovarali su o našoj tekućoj saradnji u cilju podrške bezbednom, prosperitetnom, slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom regionu. Takođe, bilo je reči o tome kako možemo da povećamo našu koordinaciju i saradnju, kako bismo podržali razvojne aspiracije pacifičkih ostrva, kao što je navedeno u Strategiji Foruma pacifičkih ostrva 2050. za Plavi pacifički kontinent – rekao je Miler.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here