O. Kojčinović
VEŽBALI GODINU DANA: Zajednička slika trenera i učenika

U Srpskom kulturnom centru u Karlsrueu radi i sekcija realnog aikida koja je osnovana pre godinu dana dolaskom Ognjena Kojčinovića na čelo ovog udruženja.

Posle 12 meseci rada ove sekcije nekoliko polaznika uspešno je završilo polaganje za žuti pojas pod rukovodstvom trenera i majstora Marka Maćaševa, a uz nadzor Mihalj Harča, takođe majstora realnog aikida.

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je uspešno završeno i prvo polaganje za učenička zvanja, a svoje prve pojaseve dobilo je petoro dece i šetoro odraslih – kaže za “Vesti” Marko Maćašev, koji se od 1998. godine bavi realnim aikidom i ima zvanje majstora ove veštine.

Polaganje za pojas

On je i pionir realnog aikida u Nemačkoj.

– Bilo je teško doći u stranu zemlju u kojoj ne postoji ovakva borilačka veština pa je jedino rešenje bilo da budem prvi koji će ozbiljnije da pokuša – navodi Maćašev.

Uprava kluba je svim učenicima koji su položili i osvojili žuti pojas u ovoj veštini čestitala na uspehu i poželela mnogo sreće i uspeha u daljem treniranju.

Treninzi se održavaju u SKC Karlsrue ponedeljkom i sredom od 18.30 do 20 sati. Svi zainteresovani mogu doći na probne treninge posle letjne pauze od 11. septembra. Za sva pitanja koji nešto više žele da saznaju mogu da se obrate treneru Marku na broj telefona 017632646007.

Samoodbrana

Marko Maćašev objašnjava šta je i kako je nastao realni aikido.

– Realni aikido je srpska borilačka veština koju je osmislio Ljubomir Vračarević. On je 2003. godine u Dalasu dobio i priznanje kao tvorac veštine realni aikido, majstor deseti dan. Ovu veštinu je pokojni “majstor Ljuba” osmislio kao samoodbrambenu, što znači da ne izaziva agresivnost kod dece, već ih motorički i mentalno priprema za buduće izazove u životu. Dok odrasle vežbače oslobađa od svakodnevnog stresa, vraća unutrašnji mir, samim tim se povećava hormon serotonin, hormon sreće – navodi Maćašev.

Marko Maćašev i Mihalj Harča

Vojvođanski ručak

Inače, u ovom društvu su nedavno uz pomoć zemljaka potpuno završili klimatizaciju svih prostorija i za članove priredili Vojvođanski ručak. Druženje uz specijalitete vojvođanske kuhinje proteklo je u veselom raspoloženju i dobrom druženju. Članovima Srpskog kulturnog centra u Karlsrueu podeljeni su i brojni prospekti gradova u Sremu, Banatu i Bačkoj, kako bi izabrali bar neki i posetili ga tokom odmora. Rastanak je protekao uz želju da se na jesen ponovo okupe uz ručak.

Druženje uz specijalitete vojvođanske kuhinje

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here