Pokrenuli mnoge ruke da pomognu

0

Svi neumorno rade: Šleper spreman za Šamac
 

Od prvog dana Tatjana Slađana Pernjak i njen brat Miodrag Bato, Dejan Petrović i Mirjana Vasić uneli su mnogo energije i živosti i pokrenuli mnoge koji su bili na granici da li da se uključe u rad ili da sačekaju još malo.

Sveštenici srpske pravoslavne crkve u Štutgartu (Predrag Gajić, Bratislav Božović i Radoslav Pajić) su im ponudili i pomogli da zborno mesto bude Crkveni dom u Štutgartu, a akciji su se priključili i mnogi vernici, srpski klubovi i predstavnici drugih naroda.
 

I sveštenici pomažu

I za veoma kratko vreme pošao je prvi kamion, pa drugi… a početkom ove nedelje poslat je i sedmi. Pomoć je otišla za mesta Zvečka kod Obrenovca, Smederevo, Doboj, Brčko, Bosanski Šamac, za Zemun i Beograd (odakle je pomoć dalje upućivana), a naredne nedelje ide još jedan za Srbiju.

Ljudi pomažu, znaju šta je muka i nevolja i to uglavnom naši – od drugih naroda najveća pomoć stiže od Makedonaca, Rusa i Grka. Organizacija Iz ruku u ruku sarađuje ne samo sa crkvenom opštinom u Štutgartu već i sa crkvom u Filingen Šveningenu, klubovima SKSC iz Hajlbrona, "Sveti Sava" i Dukati iz Štutgarta, Srpsko jedinstvo iz Ludvigzburga, "Sveti Sava" iz Gepingena (a pomoć je stizala i od predstavnika drugih klubova iz Štutgarta i okoline) i poslala još dosta pomoći i dodatnih šlepera i kamiona.

Svake nedelje ispred crkve oni prodaju kafu i kolače, a prihod od toga ide za plaćanje tranSPORTa i deo će biti izdvojen za kiriju za iznajmljeni lager. U planu je i organizacija humanitarnog koncerta. Članovi ove organizacije imaju veliku podršku naših građana u Štutgartu, posebno onih pri našem hramu Sabor Srba svetitelja koji neumorno rade sa njima, na čemu su im Tanja, Bato, Mirjana i Dejan veoma zahvalni.

"Bez njih ovakve akcije ne bi bile uspešne", dodali su.
 

Oni su pohvalili i sveštenike koji su sa njima neumorno radili do kasno u noć, predstavnike srpskog i bosanskog konzulata koji su im i noću izlazili u susret sa izdavanjem potvrda. Početkom ove nedelje, u utovaru kamiona za Šamac pridružio im se i protonamesnik Milenko Marković iz Filingen Šveningena i to ne samo fizički, već i sa svojom robom.

 

Akcija i dalje traje

Ovi vredni aktivisti planiraju da pomoć za građane u poplavljenim mestima skupljaju najmanje još godinu dana. Dodatne informacije se mogu dobiti kod Tanje Pernjak na 01778743793. Pri našoj crkvi (Moehringerstr. 81a) prikupljaju donacije, a pored hrane, higijenskih sredstava, sredstava za dezinfekciju dodali su i nameštaj. Trenutno traže magacin i nameštaj će početi da skupljaju za tri nedelje. Svakom ko može pomoći u pronalaženju magacina su veoma zahvalni.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here