Pokret OKUPIRAJ vodi proteste

0

Desetine hiljada demonstranata, nezadovoljnih ograničavanjem demokratskih reformi i juče su blokirale ulice Hongkonga. Većina njih nije juče otišla na posao i odbijala je da se skloni sa ulica, zbog čega je Hongkong bio paralisan.
Demonstracije su se proširile i na druge oblasti i naselja.

Hongkong: Pobuna zbog gradonačelnika
 

Policija i demonstranti koristili su palice i druga "pomagala", a policija je u nekoliko navrata ispalila suzavac u pokušaju da rastera masu.
Demonstranti, koje čine studenti i pristalice pokreta "Okupirajmo", nezadovoljni su zbog plana kineskih vlasti u Pekingu da proveravaju i odobravaju kandidate na izborima za upravu Hongkonga 2017. godine.
Oni su izašli na ulice da bi se pobunili protiv ograničavanja demokratskih reformi. Protesti su počeli kao prevashodno studentski, a demonstranti su revoltirani načinom na koji je imenovan prvi čovek grada.
Policija je ranije pokušala da ih rastera bacajući suzavac, ali se demonstranti nalaze u pripravnosti od eventualnog napada.
Većina demonstranata sa sobom nosi kišobrane zbog čega pojedini svetski mediji ove proteste nazivaju "kišobran revolucijom".
Američka vlada pažljivo prati demokratske proteste u Hongkongu i podržava "aspiracije naroda Hongkonga", rekao je juče portparol Bele kuće Džoš Ernest.
"SAD podržavaju univerzalno pravo glasa u Hongkongu u skladu sa zakonima i podržavamo aspiracije naroda Hongkonga", rekao je Ernest.
Demonstranti traže slobodan izbor kandidata kada budu birali glavnog izvršnog zvaničnika Hongkonga, a zvanični Peking to ne prihvata. U centru Hongkonga već dva dana vlada haos u saobraćaju. Uhapšeno je više od 100 osoba.

 

Jedna zemlja, dva sistema
Hongkong, nekada britanska kolonija, 1997. godine se vratio pod kinesku upravu pod okriljem doktrine "jedna zemlja, dva sistema", tako da je sačuvao podosta svoje samostalnosti. Kina je upozorila druge zemlje da ne podržavaju "ilegalna okupljanja" u Hongkongu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here