Zeleni traže samit o izbeglicama

0

Otkako je u nemačkoj javnosti obelodanjen video-snimak i fotografije na kojima se vidi kako obezbeđenje u izbegličkom centru u Burbahu (pokrajina Severna Rajna-Vestfalija) brutalno zlostavlja azilante, stalno izranjaju novi slučajevi torture u prihvatilištima za azilante. Tako su u Bad-Berleburgu i u Esenu, policiji prijavljeni slični primeri maltretiranja i ujedno je pokrenut postupak protiv šest radnika obezbeđenja.

Spolja gladac, a unutra: Prihvatilište za azilante u Burbahu
 

Svi ovi slučajevi su šokirali nemačku javnost.
"Ne sme se dogoditi da ljudi u ustanovama u Nemačkoj budu izloženi takvim napadima. Tako nešto se ne sme ponoviti", izjavio je Ralf Jeger, pokrajinski ministar policije u Severnoj Rajni-Vestfaliji.
Izbeglice su izveštavale nadležne službe i o pokvarenoj hrani koju dobijaju, katastofalnim higijenskim uslovima i svakodnevnim zlostavljanjima. Vlasti u ovoj pokrajini su po hitnom postupku utvrdile nove mere za izbegličke centre, po kojima više neće biti angažovane podfirme za obezbeđenje.
Umesto toga je najavljeno više osoblja za kontrolu standarda u smeštajima, dok će privatna obezbeđenja prethodno proći proveru službe državne bezbednosti.
Partija Zelenih je zahtevala hitno delovanje na najvišem nivou.
– Nacionalni samit o izbeglicama je neophodan. Svi učesnici, savez, pokrajine, komune i izbegličke organizacije moraju da sednu za jedan sto, poručila je šefica frakcije Zelenih Katrin Gering-Ekard.
Po mišljenju ove partije, savezna vlada je predugo bila inertna, a za komune i pokrajine je sve veći broj azilanata bio preveliki izazov. Od januara do avgusta ove godine ukupno su 99.592 osobe zatražile azil u Nemačkoj, a do kraja godine se očekuje da ta brojka dostigne čak 200.000 izbeglica.
 

Batine od privatnika
Siledžije rade u privatnoj firmi za nadzor i obezbeđenje SKI, koju je angažovala kompanija " European homecare"
za 40 izbegličkih centara širom Nemačke. Postavlja se pitanje otkuda privatno obezbeđenje u domovima? Za nadležne je ovo bilo neophodno da bi se očuvao mir u tim ustanovama, obzirom na socijalne napetosti zbog različitog porekla azilanata, njihovih kultura i religijske pripadnosti.
Organizacija Pro azil smatra da je ovo obezbeđenje trebalo jedino da kontroliše da neko sa strane ne noćiva u domovima i da se posle 22 časa tamo ne zadržava niko ko tu ne stanuje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here