commons.wikimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su postupci Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine politički motivisani, na šta je iz Republike Srpske dugo ukazivano.

– Republika Srpska je sve učinila u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik u Banjaluci, komentarišući predmet koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv zvaničnika Srpske zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH.

Dodik je dodao da je to „pokušaj da se sahrani Republika Srpska“ i da iza svega stoji namera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od Federacije BiH.
On je istakao da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva i da je u pitanju politički progon, izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, opozicija iz Republike Srpske upletena u to.

– Oni svesno ili nesvesno idu u prilog onima koji žele da naprave slučaj od ovog – rekao je Dodik.

Poručio je da će se Republika Srpska organizovano braniti i da će u roku od mesec dana imati zakone koji će regulisati pravosuđe.

Dodik je rekao i da će Republika Srpska u toku januara doneti zakon i uvesti Visoki sudski i tužilački savet.

– Taj zakon je već upućen ili će se ovih dana uputiti prema Narodnoj skupštini i ona će odlučiti kada će o tom zakonu raspravljati. To podrazumeva diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i to je ozbiljan posao koji ćemo učiniti. Niko nas u tome neće zaustaviti – poručio je Dodik.

– Zabranićemo njihovo delovanje, obezbedićemo da se stvori neutralno pravosuđe koje nema politički motivisane odluke – naglasio je on.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska privlačna za investicije i da ima istorijski nivo koeficijenta za raspodelu sredstava od indirektinih poreza koji iznosi 34,57 odsto.

– To govori da Republika Srpska ima povećane investicije i potrošnju. Na Jahorini je cena kvadrata apartmana 10.000 KM, a na Bjelašnici 2.200 KM. To govori da je Srpska u odnosu na Federaciju BiH intenzivnija kada je reč o investicijama – rekao je on i dodao da ovome ne može da naškodi nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Dodik je rekao da čovek koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, u nedostatku autoriteta, preti Republici Srpskoj, ali da ne može da se bavi pitanjima
Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i evropskih fondova, prenosi RTRS.

“Dok ne povuku Inckov zakon neće nas videti”

Milorad Dodik je komentarisao je spekulacije stranih i medija u BiH da Evropska unija iza kulisa radi na ispravljanju zakona o Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko i poručio da je pristup Republike Srpske isti, da „onako kako su zabrljali, tako i odbrljaju“.

Republika Srpska ništa neće raditi pod pritiskom, rekao je Dodik.

– Imate načine, završite to kako hoćete, iz pravnog prometa povucite Inckove zakone i mi ćemo se vratiti u institucije BiH. Neće nas videti sve dok je taj zakon u pravnom prometu – poručio je on.

Dodik je rekao i da je prisustvovao sastancima sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem tokom njegove novembarske posete BiH na kojima smo, kako je kazao, mi njih obavestili o održavanju sednice NSRS 10. decembra i zaključcima o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Rekao je i da je Varhelji imao pozitivan pristupa i da je jasno dao do znanja da bi bilo dobro da se vrate u zajedničke institucije.

– Zašto sada tog čoveka napadaju, pojma nemam – rekao je Dodik.

Samo Predsedništvo BiH može da zabrani neku posetu

Dodik je rekao da će premijer Mađarske Viktor Orban posetiti BiH 25. januara naredne godine i poručio da je ponosan na saradnju Republike Srpske i Mađarske.

– Ponosan sam na saradnju sa Mađarskom, ponosan sam što je Orban rekao da Srpska može da računa na njihovu pomoć i radujem se što ćemo sarađivati. Orban je važan državnik sa velikom vizijom – rekao je Dodik.

Govoreći o zahtevima iz Sarajeva da se Orbanu zabrani dolazak u BiH, Dodik je upitao „da li je ovo zemlja svih ili samo onih u krugu Sarajeva“.

Poručio je da jedino Predsedništvo BiH, čiji je on član, može da zabrani neku posetu,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here