Pomaže li pravilo 20-20-20 za umorne oči?

Healthline
0
pixabay.com

Čkiljiš, trljaš oči, ali one i dalje peku, umorne od celodnevnog rada za računarom. Može li u tom slučaju da zaista pomogne pravilo 20-20-20?

Veliki problem mnogima je to što dobar deo svog vremena provedu pred ekranom, bilo TV-a, mobilnog telefona, bilo računara na poslu, zbog čega se oči jako naprežu. Može li da u tim situacijama pomogne pravilo 20-20-20 uz koje se oči navodno lako i brzo odmore?

Šta je pravilo 20-20-20

Suština je u tome da na svakih 20 minuta, dok gledate u ekran, treba da pogledate u stranu, u nešto što je 20 stopa (oko 15 metara) udaljeno od vas i da u to gledate 20 sekundi.

A kako da znate da je nešto udaljeno baš tih 15-ak metara?

Nije suština u tome da u centimetar pogodite razdaljinu, već da se fokusirate na nešto što je u daljini. Možete, recimo, da pogledate kroz prozor u neki objekat koji vam se čini daleko, na primer, drvo ili zgradu preko puta ulice. Ako radite u malom prostoru, probajte da izađete u veću prostoriju gde možete da odmorite oči.

Zašto 20 sekundi?

Našim očima je dovoljno oko 20 sekundi da bi se sasvim odmorile od onoga od čega se naprežu. A dok ih odmarate, dobro je i da popijete čašu vode jer, kada je telo dobro hidrirano, i oči su dobro.

Od velike pomoći može da bude i ako u toku pauzice popijete zeleni čaj jer sadrži antioksidante koji pomažu očima da ostanu vlažne, a ne suve.

Šta kažu istraživanja

Američka akademija oftalmologa kaže kako gledanje u digitalne uređaje ne mora nužno da ošteti naš vid, ali može da izazove naprezanje očiju i druge neprijatne simptome.

Mi prirodno trepćemo oko 15 puta u minutu, a kad buljimo u ekran, taj broj je otprilike upola manji. I od toga oči budu suve, iritirane i umorne. U tom slučaju pravilo 20-20-20 mnogo može da pomogne, pišu na sajtu HealthLine kaka su to potvrdile pojedine studije.

I dok mnogi lekari govore kako je ovo pravilo dobro rešenje za umorne oči, stručnjaci kažu i da svaka pauza od rada na kompjuteru dobro dođe.

Zato ako se naprežete dok gledate u monitor, oči vas svrbe, vid vam se zamagli, imate glavobolju i bol u ramenima i jednostavno teško držite oči otvorene jer ste skoro ceo dan za ekranom, probajte da pravilo 20-20-20 prilagodite svojim obavezama. Ipak, ne zaboravite i da se obratite lekaru kako bi tačno utvrdio o čemu je reč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here