Pomažu svoj narod kao pčelice

0

Članice Kola srpskih sestara "Kraljica Marija" sa ocem Milojkom Dimitrićem i ocem Đurom Samcem
 

Prenosimo najznačajnije događaje iz istorije ovog Kola srpskih sestara, koje je pripremio Velimir Balta, ugledni hamiltonski advokat:

 

"Tačno pre 80 godina u gradu Hamiltonu u Kanadi osnovano je prvo kolo srpskih sestara ‘Kraljica Marija’", piše u ovom dokumentu.

 

Odlikovanje kraljice Elizabete

Engleska kraljica Elizabeta odlikovala je i dve članice ovog kola: sestre Melaniju Pavlović i Milicu Čelar, što je, u stvari, bilo odlikovanje za sve članice našeg Kola sestara.
Treba naglasiti da je dugogodišnja predsednica Kola Milica Čelar 1976. godine izabrana kao prva žena predsednica crkveno-školske opštine u Severnoj Americi.

Članice Kola mahom su bile supruge, sestre, ćerke naših prvih starosedelaca, koji su došli u Kanadu pre Prvog i Drugog svetskog rata, a koji su bili mahom članovi Srpske narodne odbrane, koji su isto tako pomagali svoje sestre, onako kao Branislav Nušić i Ivan Ivanić u otadžbini. Kolo je po svom postanku, kao tada jedino, pomagalo svoju crkvu, novodošle, a za vreme rata slalo pomoć i pakete u otadžbinu, a još više direktno ili preko Crvenog krsta srpskim ratnim zarobljenicima. Za te brojne zasluge Kolo "Kraljica Marija" imalo je brojne zahvalnice od onih koji su tu pomoć primili.

Kolo je veliki darodavac mnogim našim crkvama i manastirima u otadžbini kao i u slobodnom svetu. Ktitori su i pri Hramu Svetog Save u Beogradu, kao što su pružali veliku pomoć i podršku Eparhiji kanadskoj sa sedištem u Miltonu još od prvog dana.

 

Prilikom dolaska vladike Georgija, Kolo "Kraljica Marija" darovalo mu je 15.000 dolara. Tada su delegaciju predvodili Milica Čelar, Radojka Inđić, Marija Lapčević, Ana Jakšić, Mica Bjelić, Dana Kraguljac, Stana Korasić… U crkvi Svetog oca Nikole na Nash Rd, pored brojne pomoći poklonili su polileje, ikonostase ugravirane na crkvenim prozorima, a Milica Čelar sa svojom porodicom je poklonila crkvi prekrasni ikonostas poručen iz Grčke. Od 1964 godine do danas Kolo je darovalo našu crkvu sa 163.000 dolara. Ne treba zaboraviti da je ta suma u dolarima nekada više vredela nego danas!

 

Vladika Nikolaj u Hamiltonu

Posle napuštanja nemačkog koncentracionog logora Dahau, vladika Nikolaj je došao prvo u Hamilton u Kanadi, i tu su ga prihvatili starosedeoci Đura i Melanija Pavlović. Tu je živeo skoro godinu dana. Interesantno je da ta kuća u originalnom stanju još postoji na "Upper Ottavi" i "Mountain Brow Blvd." na Hamiltonskom brdu.

Kada je u našoj otadžbini izbio poslednji građanski rat i bombardovanje od strane NATO-a, sestre su slale brojnu pomoć u novcu i robi širom naše otadžbine. Pomagale su razrušene crkve i manastire, srpsku siročad…

Evo i danas pomažu svoj nastradali narod koji je zadesila stihijska poplava najšireg dometa. Zato smo zahvalni svim dosadašnjim predsednicama i upravama Kola srpskih sestara "Kraljica Marija", koje zajedno sa svojim članstvom i velikim trudom vode svoje Kolo na pravi put, put svetosavlja i milosrđa, a sve za dobrobit srpske zajednice. Sve te njihove žrtve, koje su do sada svesno dale i dalje rade kao pčelice i zato ih mi podržavamo i pomažemo, nadajući se da će tako sa svojim podmlatkom dočekati i drugu 80. godišnjicu, kaže se u ovom dokumentu koji je potpisao Velimir Balta.

 

Istinsko Božje čedo

Sveti otac Nikolaj Velimirović, vladika žički i ohridski, isticao je da je kraljica Marija Karađorđević bila istinsko čedo Božje, zato su sestre naše ponosne što nose njeno ime.
Prvo kolo sestara stvoreno je u Beogradu 1903. godine kao žensko kulturno-prosvetno, patriotsko, vanstranačko i humanitarno društvo. Među osnivačima su bili Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Branislav Nušić, Ivan Ivanić…
U istoriji Srba nije zabeleženo da je jedan narod više voleo suprugu jednog vladara, poštovali su je i divili joj se, nazvali je kratko kraljica majka; njeno veličanstvo kraljica Marija, supruga viteškog kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića – Ujedinitelja.
Tu i takvu ljubav izrazile su i naše sestre u Hamiltonu davši ime svome Kolu "Kraljica Marija".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here