Porošenko nastavlja borbu protiv prorusa

0

Ukrajina neće biti Somalija: Petro Porošenko
 

"Oni koji odbiju da polože oružje, jesu teroristi, a mi ne pregovaramo sa teroristima … Njihov cilj je da pretvore Donbas u Somaliju… Nikome neću dozvoliti da to uradi na teritoriji naše države. Nadam se da će Rusija podržati moj stav", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare.

 

Porošenko koji je nedelju u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 54 odsto glasova, istakao je da podržava nastavak vojne operacije na istoku Ukrajine, ali da "traži promenu formata". "Ona mora biti kraća i efikasnija", dodao je on.

 

"Jedinice moraju biti bolje opremljene", rekao je Porošenko i obećao da će ukrajinski vojnici biti bolje plaćeni i bolje obezbeđeni.

 

Budući predsednik je takođe kazao da će prihvatiti "svaki referendum" na istoku Ukrajine čim bude uspostavljen red. Porošenko je rekao i da će njegova prva poseta inostranstvu kao predsednika Ukrajine verovatno biti Poljskoj, 4. juna, na poziv predsednika Bronjislava Komorovskog.

 

Porošenko je potvrdio i zalaganje za "evropsku integraciju" zemlje i dodao da želi da zadrži Arsenija Jacenjuka na mestu premijera.

 

"Nemam nikakve planove o promeni na čelu vlade. Jacenjukov rad je u
ovom momentu dosta uspešan", rekao je Porošenko.

 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je spremnost Rusije na pragmatičan, ravnopravan dijalog sa novim vlastima u Ukrajini. Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič koji je krajem februara pobegao u Rusiju, takođe je rekao da poštuje izbor ukrajinskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here