Vesti
Damjan Borovina (KK Obilić) protiv Belih orlova iz Brizbejna 2018.

Dugom čekanju je došao kraj: Posle pune tri godine otkako je održan poslednji Kup Draže Mihailovića (DMC), najveći košarkaški događaj srpske zajednice u Australiji ponovo će okupiti naše ekipe i vrsne znalce igre pod obručima iz više gradova istočne obale.

Dve godine pandemije kovida sprečile su basketaše svih uzrasta da se okupljaju i nadmeću za prestižni trofej, ali će ovog vikenda takmičenje biti održano, kako je još ranije planirano u Vulongongu, na južnoj obali Novog Južnog Velsa.

Ovogodišnji turnir će uistinu biti najveći i najmnogobrojniji do sada, jer će učestvovati čak 45 ekipa, što do sada nije zabeleženo.

OVAKO JE SVE POČELO: Stevan Šipka sa peharom na prvom DMC

Od klubova, učesnici su aktuelni šampion i organizator KK Obilić i njihov Red Stars iz Sidneja, zatim KK Beli Orlovi iz Melburna, Vulongong Vojvode, Oran Park Nindže, Nebeske ulice iz Sidneja i BeGe Šmekeri iz Adelajda.

Gotovo svi klubovi dolaze sa više kipa, različitih uzrasta, a igraće se u muškoj, ženskoj i mešovitoj konkurenciji.

Nažalost, jedan od stalnih učesnika, Beli orlovi iz Brizbejna, neće učestvovati ove godine iako je bilo planirano da i oni uveličaju ovu reviju košarke.

Na Kupu Draže Mihailovića igraće se turniru u kategorijama: dečaci  (do 12, do 14, do 16, do 18 godina); seniori (Divizije 1 i 2), mešoviti timovi do 10 godina, devojke (do 12, do 14, do 16, do 18) i takmičenje ženskih seniorskih ekipa.

Dakle, čak 11 konkurencija – do sada nezapamćen broj timova.

Iz tabora domaćina KK Obilić, čiji su čelnici odmah posle osvojene titule 2019. odlučili da organizuju naredni turnir u Vulongongu, izrazili su veliku zahvalnost Dejanu Piljeviću na naporu koji je uložio u organizaciju Kupa.

Naime, Dejan je glavni koordinator turnira, a treba pomenuti da je i član “Kuće slavnih DMC“.
KK Obilić je inače apsolutni rekord sa deset osvojenih titula, a ove godine se obeležava 20 godina od prvog trofeja ovog sidnejskog kluba, kada su u velikom finalu slavili protiv Belih orlova iz Melburna.

Predsednik KK Obilić Stevan Šipka, koji je 1993. prvi podigao pehar kao kapiten tadašnjih Delija iz Sidneja, ističe da je najveći značaj Kupa okupljanje, takmičenje i druženje srpske zajednice iz različitih gradova.

– Primarna svrha DMC turnira je povezivanje srpske košarkaške zajednice u Australiji. Veoma smo uzbuđeni zbog činjenice da će na turniru učestvovati preko 40 ekipa. Obilić je veoma zahvalan srpskim crkvama i zajednici u Vulongongu na podršci za organizaciju DMC22. Radujemo se što ćemo za nekoliko dana dočekati sve igrače i navijače u Vulongongu – poručio je Šipka.

Prvi dan turnira, subota 24. decembar, počeće s ranim terminima utakmica, već od 8.00 časova ujutro, a takmičenja će na terenima košarkaškog stadiona “Snejkpit“ (Snakepit) trajati sve do kasno popodne.

U petak je državni praznik, Božić po gregorijanskom kalendaru, pa će na turniru biti dan pauze, a vredni organizatori su svim gostima ponudili nekoliko mesta za izlete i posete u okolini Vulongonga, kao što su opservatorija Mt Keira, šetalište Blu majl, luka Vulongong, te Severna i Siti plaža, između ostalih.

Završnica takmičenja i mečevi za trofeje održaće se u ponedeljak, 26. decembra, takođe na terenima „Snejkpita“. Program i tog dana počinje od 8.00 ujutro.

RASPORED DMC 2022

Subota, 24. decembar (od 8.00): Takmičenje po grupama u svim konkurencijama
Nedelja, 25. decembar: Slobodan dan
Ponedeljak, 26. decembar (od 8.00): Završni mečevi u svim konkurencijama

DMC će biti održan u dvorani “Snejkpit“

* Svi mečevi se igraju na “Snejkpit“ košarkaškom stadionu u Vulongongu, na adresi Foleys Road, Gwynneville.

Debitanti iz Adelajda

Iz Adelajda prvi put dolazi ekipa sa unikatnim imenom – BeGe Šmekeri. Ako su kao ekipa debitanti, pojedinačno svi imaju iskustvo sa Kupa Draže Mihailovića, pošto su igrali za dva različita tima.

Naime, stalni učesnici DMC, KK Beograd i Šmekeri za ovu priliku su se ujedinili i poslali jednu ekipu, pa otud i novo, kreativno ime košarkaša iz Adelajda.

Dodela trofeja u Daptu

Svečana dodela trofeja pobednicima i priznanja za najbolje učesnike DMC 2022 biće održana u ponedeljak uveče, po okončanju finalnih mečeva.

Početak ceremonije je predviđen za 19.00 časova u sali crkve Svetog Jovana Krstitelja u Daptu, na adresi 20 Dale St, Avondale. Tim povodom biće upriličena i večera za učesnike i goste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here