pixabay.com

S dolaskom jeseni stižu i virusne infekcije. Od prehlade prosečna osoba godišnje oboli dva, tri puta, a školska deca i mnogo češće šest do 12 puta. Kako da je razlikujemo od alergije, gripa ili korone i čime se leči?

Kijanje, zapušen nos, bolno grlo, kašalj, mnogi se žale na ove simptome. Najčešće, nema povišene temperature, pa se sve završava na mirovanju i čajevima. Ali šta ako prehlada ne prestaje ni posle tri nedelje.

– Preporuke su one koje i sami znaju pacijenti, ali se uplaše, pa dođu kod lekara kada krenu bolovi u grlu, curenje nosa. Nama je najvažnije da je dete dobrog opšteg stanja, da dobro jede, ako je sekrecija iz nosa bistra preporučuje se toaleta nosa i topli čajevi – istakla je doktorka.

Napominje da nešto što traje dugo, recimo kašalj, a često postoji i postinfektivni kašalj koji traje duže, ukazuje na posetu lekaru.

– Ne možete lako razlikovati prehladu i alergije, treba dete dovesti kod lekara. Gužve su velike, gripa nema, korone je malo, ali je prisutan stomačni virus – napomenula je dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica za RTS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here