Preminula Lidija Pilipenko

0
narodnopozorište.rs
Lidija Pilipenko

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini u Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kojem je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

“Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv….”, poručili su iz nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini… Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima kao što su „Labudovo jezero“, „Čudesni mandarin“, „Karmen“, „Don Kihot“, „Žizela“…

PREMINULA LIDIJA PILIPENKO 1938-2020.Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko, preminula…

Gepostet von Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade am Freitag, 3. Juli 2020

Bila je autor libreta i koreografije za dela „Banović Strahinja“, „Jelisaveta“, „Večiti mladoženja“, „Samson i Dalila“, „Šeherezada“…

Dobitnica je Nagrade za životno delo (2001) i Nagrade „Dimitrije Parlić“ (2004), koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao i Nacionalnog priznanja za sveukupni doprinos kulturi Srbije (2007).

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.
Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here