Intenzivne padavine i nevreme pogodile su Novi Južni Vels između petka i subote, 5. i 6. aprila.

Biro za meteorologiju (BoM) saopštio je da su u roku od 24 sata mnoga područja bila pogođena sa više od 100 mm kiše sa intenzivnim padavinama širom Hantera, Ilavare, Sidneja i Plavih planina.

Neke oblasti u zapadnom Sidneju imale su više od 200 mm, a Penrit je zabeležio 252 mm u poslednjih 48 sati, pet puta više od mesečnog proseka.

U petak uveče su mnogi letovi ka Sidneju bili otkazani ili su kasnili po par sati. Poplave su izazvale zatvaranje puteva širom Sidneja i Ilavare, dok su glavni autoputevi bili zatvoreni.

Neke autobuske usluge su obustavljene zbog lokalizovanih poplava sa lokalnim skretanjima. Autobusi su zamenili trajekte između Paramate i Rajdalmera zbog prelivanja brane.

Reka Kuks izbila je iz korita u Erlvudu u subotu posle sedam sati ujutro, što je izazvalo zatvaranje puteva.

Međutim, iako je osvanulo vedar, subotnji dan, premijer Novog Južnog Velsa, Kris Mins je upozorio da su poplavne vode i dalje u porastu.

– Izgleda da se situacija s kišom popravlja, ali je važno napomenuti da vodostaji nekih reka, posebno u zapadnom Sidneju, nastavljaju da rastu – naglasio je u subotu premijer Mins.

Mostovi su zatvoreni u zapadnom Sidneju, a poplave su pogodile ogromne delove periferije grada.

Građanima Sakvil Northa je savetovano da se evakuišu.

Penrit i okolina su upozoreni na poplave, kao i Vindzor, Severni Ričmond i njihova okolina. Laguna Narabin na severnim plažama Sidneja izlila se tokom noći, petak na subotu, izlivši vodu u okolne ulice.

Služba za vanredne situacije Novog Južnog Velsa (SES NSW) je izdala upozorenje u subotu oko podneva da građani južne obale ove države, sve do viktorijanske granice, prate dešavanja i reaguju.

Preko 40.000 domova je u toku noći petak na subotu ostalo bez struje zbog kiše i poplava. Ekipe Ozgrida su tokom noći obezbedili struju za najmanje 37.000 korisnika, dok je u subotu oko 9.000 domaćinstava i dalje bilo bez struje širom Novog Južnog Velsa.

Intenzivna kiša dovela je do toga da brana Varagamba dostigne kapacitet i da se prelila. Vode Novog Južnog Velsa su saopštili da je brana počela da se izliva u subotu ujutru, i da će nastaviti da se izliva naredne dve nedelje.

Komesarka SES-a Karlin Jork je rekla da u ovoj fazi vlasti predviđaju da će izlivanje brane uticati samo na okolna područja.

Meteorolog BoM Stiven Bernaskoni je rekao da, iako je predviđeno da će vremenski uslovi biti bolji do ponedeljka, porast nivoa reka ostaje pretnja.

– Ova situacija popušta, padavine se kreću na jug ka Tasmanijskom moru, i trenutni fokus je na južnoj obali i južnim visoravnima, jer kiša trenutno i dalje utiče na njih – naglasio je Bernaskoni.

Upozorenja za stanovnike Kvinslenda

Severno od granice sa Novim Južnim Velsom, stanovnici Kvinslenda su bili pozvani da izbegavaju bilo kakva nepotrebna putovanja u subotu zbog mogućih jakih oluja i prognoza naglih poplava za oblasti južno od Brizbejna.

Biro za meteorologiju je izdao upozorenje da se očekuje da će oluje sa grmljavinom da se nastave tokom subote i nedelje, zahvatajući veći deo obale Kvinslenda.

Dve hiljade poziva za pomoć

Državna služba za vanredne situacije primila je više od 2.000 poziva za pomoć u toku 24 sata zbog jake kiše koja je izazvala obaranje drveća i zatvaranje puteva.

Izvedena su 152 spasavanja od poplava širom države, uključujući 72 u gradskim oblastima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here