pixabay.com

Preskakanje jednog od tri standardna dnevna obroka može da ima ozbiljne zdravstvene posledice, pokazala je nova studija.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno generalno povezan sa većim mortalitetom, prenosi portal “Sajens alert”.

Preskakanje doručka povezano je sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere sa većim mortalitetom od svih uzroka. Problem je uočen i kada su posredi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugom. Razmak od četiri do pet sati među obrocima takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.

– Naše istraživanje je otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre umreti od onih koje jedu više puta dnevno – rekao je Jangbo San, epidemiolog sa Univerziteta Tenesi.

Veza je ostala čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, nivoa fizičke aktivnosti ili kvaliteta ishrane.

Zato preporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka dnevno – rekao je San.

Studija nije imala dovoljan obuhvat da bi se utvrdila uzročno-posledična veza između preskakanja obroka i prerane smrti, ali je i veza dovoljna za dalje istraživanje, napominju autori.
Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.

– Naši rezultati se zasnivaju na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost – rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta Ajova. “Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla”, dodao je on.

“Metabolički smisao” odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije. To može da prouzrokuje neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično naruši metabolički sistem. Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.

Za to, naravno, postoje brojni razlozi – od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali naučni tim koji je sproveo studiju nada se da će ona podstaći dalje analize važnosti konzumiranja redovnih obroka.

Studija je objavljena u časopisu “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here