pixabay.com
Ilustracija

Cena zrna kakaa je od početka godine udvostručena, što povećava izglede za veliko poskupljenje čokolade, neposredno pre dva najveća svetska verska slavlja – Uskrsa i Bajrama.

Kompanija Mondelez, koja među svojim brendovima ima Cadbury i Toblerone za agenciju dpa je rekla da će morati da poveća cene svojih čokolada zbog inflacije kakaa.

I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise u izveštaju je upozorio da su „verovatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tokom cele godine“.

Do početka februara cene na tržištu kakaa premašile su 5.000 dolara po toni, najviše od 1977. godine, pre nego što su neki prošlonedeljni ugovori dostigli rekordnu cenu – i iznad 8.400 dolara, što znači da su se cene utrostručile u odnosu na one od pre deset godina.

Većina svetskog kakaa uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Slonovače dve su vodeće zemlje dobavljačice.

Međutim, u poslednje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cene porasle čak i pre nego što su nedavne oluje, bolesti useva i zatvaranje fabrika dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaa.

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaa (ICCO) objavila je 29. februara da bi globalni deficit snabdevanja mogao da naraste na 374.000 tona u razdoblju od 2023. do 2024, u odnosu na već visokih 74.000 tona u razdoblju od 2022. do 2023.

„Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima deluju najveći proizvođači, jer se predviđa da će oni osetiti štetan efekat nepovoljnih vremenskih uslova i bolesti useva“, piše u objavi ICCO, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, mada je potražnja povećana za pet posto.

Tome treba dodati povećan pritisak na povećanje cena čokolade, a to je poskupljenje šećera. Globalni indeks cena Organizacije za hranu i poljoprivredu u februaru je pokazao porast od 12,5 posto na godišnjem nivou, delom zbog pada proizvodnje u Tajlandu i zbog ograničenja izvoza iz Indije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here