Youtube/ABC News (Australia)
Hitne službe na mestu nesreće

Desetoro dece je teže povređeno i bolnički zbrinuto posle saobraćajne nesreće na zapadnom obodu Melburna u utorak popodne, kada se školski autobus pun đaka prevrnuo posle sudara s kamionom.

Neka deca su pretrpela višestruke traumatske povrede, uključujući smrskane udove koji su morali da budu amputirani.

Policija je saopštila da je veliki teretni kamion udario u zadnji deo autobusa koji je u tom trenutku skretao desno na raskrsnici Ekford Rouda i Marfis Rouda u Ejnsburiju, nedaleko od predgrađa Melton.

Autobus u kojem je bilo 45 dece iz Osnovne škole Eksford, potom se prevrnuo, pri čemu je više dece zadobilo teške i lakše povrede.

Protiv 49-godišnjeg vozača kamiona podignuta je optužnica po četiri tačke za opasnu vožnju i nanošenje teških telesnih povreda.

Izvršna direktorka Kraljevske dečije bolnice (RCH) Bernadet Mekdonald rekla je da je sedmoro dece zadržano u bolnici, dok je troje pušteno na kućno lečenje, kao i vozač školskog autobusa.

– Deca su pretrpela višestruke traumatske povrede, uključujući delimične i potpune amputacije ruku, višestruke povrede udova, teške posekotine i povrede glave i tela, povrede od krhotina stakla, a tri pacijenta trenutno dobijaju podršku za kičmu – rekla je Mekdonald.

Ona je istakla da će neki od pacijenata morati da imaju i višestruke operacije u narednim danima.

Deca koja su primljena u bolnicu uzrasta su od pet do 11 godina. Troje ih je otpušteno iste večeri, ali je sedmoro koji su ostali u teškom stanju, jedno od njih na intenzivnoj nezi.

– U našoj bolnici trenutno imamo nekoliko veoma traumatizovanih porodica i dece i radimo izuzetno naporno da pružimo podršku i negu koja im je potrebna. Roditelji su očigledno traumatizovani, morali su da čekaju do ranih jutarnjih sati da bi videli svoju decu – istakla je Mekdonald.

Stariji narednik detektiv Pol Lineham rekao je da je mesto nesreće predstavljalo „užasnu scenu za sve koji su prisustvovali“.

– Neki su imali apsolutno užasne povrede. Naša srca su uz tu decu i uz njihove porodice, kao i uz širu zajednicu Eksforda i Meltona – rekao je Lineham za radio ABC Melburn.

Direktor škole i nastavnici su takođe došli na mesto nesreće, a premijer Viktorije Danijel Endrjuz pohvalio je školsko osoblje za brzu reakciju na nesreću.

– Zaista su neverovatna školska zajednica, tako bliska i povezana. Celom tom osoblju, roditeljima i zajednici upućujem reči podrške, naše misli su uz vas – rekao je Endrjuz.

Ministarka obrazovanja Viktorije Natali Hačins rekla je da njeno ministarstvo organizuje dolazak psiholoških savetnika u školu u Eksfordu, kako bi đacima i nastavnicima pomogli da prebrode ovu strašnu nesreću.

Podrška Albanezea

Savezni premijer Entoni Albaneze bio je među prvima koji su uputili reči podrške porodicama povređenih u nesreći, koju je opisao kao „srceparajući incident“.

– Moje srce je uz ove mlade učenike, koji su se našli u ovoj tragičnoj nesreći i koji su zadobili teške povrede – rekao je premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here