Priborom za jelo osvaja Evropu

0

R. Lukić
Monte Karlo: Vasa je izložio i minijaturne eksponate

Francuskoj i svetskoj umetničkoj publici Stojanović se ove godine predstavio srebrnim "Ćuranom" i srebrno-bronzanim "Crnim anđelom sa slomljenim krilima".

Velelepna izložba pod nazivom Art kapital koju svake godine organizuju tri velike francuske umetničke organizacije predstavlja reprezentativna umetnička dela iz celog sveta. Grand Palas je podignut 1900. godine i od tada je u gradu svetlosti prva adresa svih velikih svetskih umetnika.

Iako je izložba u Parizu trajala od 25. do 30 novembra, Vasa nije mogao da odoli pozivu francuske umetničke organizacije koja ga je pozvala da se ekskluzivno s nekoliko odabranih umetnika pojavi na gala prijemu Sportskog kluba Monte Karlo, čiji je pokrovitelj bio knez Monaka Albert Drugi.

– Izlagati u Grand Palasu u Parizu i Monte Karlu poseban je doživljaj, ali i odgovornost za svakog umetnika jer si tu izložen najpreciznijim ocenama znalačke publike – kaže Vasa koji se iz Francuske vratio pun pozitivnih utisaka i novih inspiracija.

Stojanović je rođen 1955. u Vršcu. Školovao se u Požarevcu i Zenici, a od 1976. živi i stvara u Dortmundu. U Nemačkoj se afirmisao skulpturama koje radi od pribora za jelo (escajga), a publiku u Nemačkoj i Francuskoj potom je osvojio i skulpturama od raznih metala, kamena i drveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here