Protest radnka nikšićke Železare

0

Njima će se, kako je najavljeno, pridružiti i zaposleni u pogonima Promonta, Radventa, Livnice i Društvenom standardu.

 

Radnicima Železare podršku su dali i nikšićki rudari. Ukoliko dvodnevne protestne šetnje ne pomognu, radnici Železare najavljuju za četvrtak, 21. januar blokadu saobraćajnica u Nikšiću i dolazak u Podgoricu.

 

Nedavni pregovori sa većinskim vlasnikom nisu uspeli, a Vlada nije mogla da hitno odgovori na njihov zahtev da sa poslovodstvom fabrike dogovore isplatu zarada i pokretanje proizvodnje.

 

Sindikat je pozvao crnogorskog premijera Mila Đukanovića i ministra ekonomije Branka Vujovića da se sa većinskim vlasnikom dogovore o kreditu kojim bi pokrenuli proizvodnju i izmirili dugovanja radnicima Železare.

 

Manjinski sindikat Železare sredinom decembra od Vlade je tražio da hitno raskine kupoprodajni ugovor sa MNSS, preuzme upravljanje fabrikom i traži novog vlasnika.

 

Kada je MNSS krajem 2006. godine preuzimao fabriku, član Odbora direktora MNSS Radomir Vukčević rekao je da železara "ima potencijal da bude profitabilna kompanija" i da veruje "da će nedugo nakon privatizacije raditi bolje nego u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here