Protesti u Gruziji: Stop Rusiji!

0

Protesti građana zbog sporazume Rusije i Abhazije (Foto: Arhiva)
 

Planirani sporazum predviđa stvaranje zajedničkih rusko-abhazijskih vojnih snaga.

Abhazija ima sopstvenu upravu još od separatističkog rata početkom 1990-tih, a Moskva je ojačala vojno prisustvo u toj oblasti posle rusko-gruzijskog rata 2008.

 

Demonstranti su danas nosili transparente na kojima je pisalo "Stop Rusiji!" i uokvirene slike, kao na umrlici, ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo SAD i EU, a neki su mahali ukrajinskim zastavama u znak podrške Ukrajini protiv ruske odluke da anektira Krim i podrške proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

 

"Rusija pokušava da u potpunosti anektira Abhaziju, ali nećemo dozvoliti da se to desi. Tražimo od gruzijskih vlasti da preduzmu odlučnu akciju na međunarodnoj sceni", rekao je jedan od organizatora protesta, poslanik Georgij Gabašvili.

 

Abhazija "hrli u naručje" Rusiji

 

Današnji miting organizovao je Ujedinjeni nacionalni pokret bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija.

 

Taj pokret je u opoziciji od kako je izgubio parlamentarne izbore 2012. od gruzijske Partije snova milijardera Bidžine Ivanišvilija, koji se obogatio u Rusiji.

Kritičari vlade optužuju ga da se nije odlučnije suprotstavio ruskom sporazumu sa Abhazijom.

 

"Rusija vodi agresivnu politiku i unutar i izvan Gruzije, a naša vlada drhti i ćuti", rekao je na mitingu jedan od lidera Ujedinjenog nacionalnog pokreta Nika Melija.

Premijer Irakli Garibašvili odbacio je kritiku, rekavši juče da je vlada svesna pretnje koju predstavlja rusko-abhazijski sporazum i tražila je pomoć od Zapada da bi mu se suprotstavila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here