Prvi koraci malih umetnika

0

Otvaranje izložbe proteklog vikenda bilo je istovremeno i dodela nagrada: značajnije, čini se za odrasle, nego za dečicu. Njima je bilo dovoljno da se okupe, druže, vide svoje crteže izložene, i da se počaste. Galame, nestašluka i folova nije nedostajalo. Oni stidljiviji su primali nagrade grčevito se držeći za roditelje. Hrabriji su veselo dotrčavali i sasvim opušteno zavirivali u kese sa poklonima.

 

Slikaju iz glave

Radove je pregledao dvočlani žiri: slikarka i profesorica umetnosti Nada Keli i vajarka Grozda Bukvić donele su odluku ko će dobiti nagrade.
Jednog od malih umetnika, Emu Šekularac pitali smo kako je izabrala temu za njen crtež. Odgovorila nam je da voli da crta ono što joj je u glavi, kao i da voli boje. Njen crtež, kao vitraž živih boja, krasi sa ostalim radovima zidove galerije SNA.
Njena majka Sanja ima samo reči hvale za ovaj događaj.
– Lepo je što su deca pokazala šta rade i šta umeju. Lepo je da se druže na ovakav, umetnošću inspirisan način. Roditelji su, naravno, bili na visini zadatka: sa velikim entuzijazmom fotografisali su svoje naslednike sa nagradama i poklonima i zajedno sa njima delili radost i uživanje u stvaranju.

Dodeljene su po tri nagrade u sve četiri starosne kategorije: mališani do tri godine, od 4 do 6 godina, od 7-9 i od 10 do 12 godina. Pokrovitelji izložbe su slikarka Ljiljana Lili Otašević i njen suprug Dragan Gavrilović. Oni su pripremili lepe poklone za sve mališane koji učestvuju na izložbi.

Lili Otašević, istovremeno i organizator ove izložbe koja traje do 28. septembra, zadovoljno nam je rekla:

 

Nagrađeni i izloženi

Nagrađeni su radovi Adama Kalafatea, Filipe Gavrilović, Filipa Petrovića, Milene Komlenović, Jovane Božić, Mie Milutinović, Leonore Barbulović-Nad, Rikkija Međucka, Nikole Lukovića, Ive Stefanović, Lee Gašparević i Teodore Vilotijević.
Izloženi su i crteži Katarine Baljovović, Olivera i Tea Barbulovića, Nore i Naje De Luka, Helene i Tie Đukić, Maksima Gašparevića, Ivane Ivić, Bogdana Jovanovića, Jdžotija, Nadie i Sofije Kalafate, Sophie Kosenko-Melndžk, Ma’adžan, Lane Marković, Adama i Davida Milčića, Marka Milutinovića, Dare Mirčetić, Filipa Mrkića, Jane i Sare Popadić, Belle Remer, Eme i Petra Šekularca, Lare Skakavac, Henrija i Vilijama Škorića, Ive Stefanović, Tifereta, Vlade Tomaševića, Danice i Milice Tubić, Nebojše i Maše Vasiljević i Teodore Vukobradović.

– Odziv je bio izuzetan, znači da interesa ima, deca vole da crtaju i da boje, i istovremeno razvijaju maštu, finu motoriku i razmišljaju. Crtala sam kao mala, ceo život sam u umetnosti, znam kako se osećaju deca koja su sklona umetnosti. Od kad sam dobila dete razumem njihovu perspektivu i kako to sve doživljavaju. Ovo će biti godišnja izložba i budući da su pored naše dece učestvovali i mali umetnici iz drugih etničkih zajednica, želja nam je da ovaj događaj ubuduće što više internacionalizujemo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here