Psihopate ne osećaju strah

0

 

Mozak psihopata uvek traži nagradu i to po bilo koju cenu, pokazalo je istraživanje na univerzitetu Vanderbilt. Naučnici su tako otkrili ulogu sistema nagrade u mozgu psihopata i otvorili novo područje za istraživanje ovakvog ponašanja.

 

"Naša studija ističe ulogu neurološkog istraživanja i može nam pomoći da ustanovimo nove načine intervencije pre nego što dođe do antisocijalnog ponašanja," rekao je dr. Frensis S. Kolins direktor američkog Instituta za zdravlje.

 

"O psihopatima se često govori kao o hladnokrvnim kriminalcima koji uzimaju ono što žele i ne razmišljaju o posledicama. Mi smo ustanovili da sistem nagrađivanja putem dopamina može biti temelj za neke od najproblematičnijih oblika ponašanja kod psihopata, poput nasilnih zlodela, recidivizma i zloupotrebe narkotika," rekao je Džošua Bokhulc koji je vodio istraživanje.

 

Ranije istraživanja su pokazala da psihopate ne osećaju strah, saosećanje i veštine potrebne za društveni život. Međutim, novo istraživanje je usredsređeno ono što imaju i previše – impulsivnost, povećanu želju za nagradom i volju za rizikom.

 

"Već duže se istraživanja koncentrišu na nedostatak brige zbog kazne i nedostatak straha, ali ove osobine nisu posebno dobar pokazatelj nasilnog i kriminalnog ponašanja," kaže prof. psihologije i psihijatrije David Zald, koautor istraživanja.

 

"Naši podaci ukazuju da se nešto zbiva na drugoj strani spektra. Ovi pojedinci, čini se, imaju tako snažnu želju za nagradom da to nadvladava osećaj rizika i brige za moguću kaznu," dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here