Publika zavolela “Put po Srbiji”

0

Neobična dramska tačka: Đaci na bini
 

U ovoj školi, inače poznatoj po izuzetnoj kreativnosti, veseloj, otvorenoj i tolerantnoj atmosferi svakih nekoliko godina nastavnici i učenici organizuju veliku feštu koja slavi multikulturalnost u najrazličitijim vidovima: kroz negovanje nacionalne kulture, jezike, vere, tradicije, običaje, gastronomske ponude, muziku…

Da predstave svoju zemlju i svu njenu lepotu bili su izuzetno motivisani i nadahnuti učenici Danijela i Aleksandar Đokić, Jovana i Lazar Macanović, Vukica i Sreten Sekulić, Tatjana i Aleksandra Filipović, David Pajić i Anja Grkić, koji su izveli dramsku tačku "Putovanje kroz Srbiju" i izazvali veliku pažnju i oduševljenje prisutnih.

– Kroz niz scena, koje su praćene izuzetnim fotografijama Srbije na video-bimu i suptilno odabranom muzikom – od pesme "Običan balkanski dan" Bore Dugića, instrumentala na harmonici "Moj dilbere", starijim generacijama nadaleko poznate Radojke Živković, preko modernog elektro-rok zvuka grupe Darkvud dab pa sve do završne dečje pesme "Zdravica" koju su đaci izveli horski, tekla je priča o švajcarskom bračnom paru koji je poželeo da turistički otputuje u Srbiju i bolje je upozna – objašnjava za "Vesti" profesorka Jelena Todorović-Lazić.
 

Izložba fotografija
 

– Put ih je dalje vodio u etno-selo Sirogojno, gde su mogli da osete čari srpskog gostoprimastva i probaju domaće specijalitete, zatim vrevu Beograda kao modernog velegrada, da bi stigli u Muzej Nikole Tesle i saznali više o naučniku "koji je izmislio 20. vek", ali i o Milutinu Milankoviću, Milevi Marić-Anštajn i drugim srpskim velikanima koji su dali ogroman doprinos svetskoj nauci – objašnjava Todorović-Lazić.

U završnoj sceni "Švajcarci" su bili gosti dečjeg festivala Radost Evrope i zajedno sa decom na kraju otpevali „ "Živeti, živeti , lepo je živeti". Muzička sala škole, u kojoj je ova dramska tačka izvedena, bila je prepuna dece raznih nacionalnosti njihovih roditelja, nastavnika škole Štajaher, a đaci su za svoj nastup nagrađeni gromkim aplauzima i čestitkama.

 

Vredne mame

Posebnu pažnju zaslužuju i roditelji (pogotovo mame) pojedinih učenika, koji su bili velika pomoć i podrška u organizovanju samog nastupa ali i u pripremi panoa sa fotografijama, ćilimima, delovima nošnje, vezenim i heklanim stolnjacima i miljeima kao i drugim rukotvorinama. O njihovoj pogači, pitama, kolačima i drugim đakonijama pričaće dugo oni koji su imali sreće da ih probaju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here