EPA
Vladimir Putin i Si Đinping

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da su države članice Ujedinjenih nacija koje sprovode primirje na Korejskom poluostrvu zabrinute da Kina i Rusija pomažu Severnoj Koreji da proširi svoje vojne kapacitete, omogućavajući na taj način Pjongjangu da izbegne sankcije UN.

Ostin je to rekao na sastanku u Seulu sa ministrima odbrane i predstavnicima 17 zemalja koje čine Komandu UN (UNC) – telo koje nadgleda primirje na Korejskom poluostrvu, preneo je Rojters.

UNC će biti ujedinjen pri svakom eventualnom obnavljanju neprijateljstava ili oružanih napada na Korejskom poluostrvu, navodi se u zajedničkoj izjavi tog tela svetske organizacije i Južne Koreje.

Takođe se osuđuju severnokorejski nuklearni i balistički raketni programi, kojima se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Von-sik rekao je da je Pjongjang upozoren da ne sprovodi bilo kakve agresivne radnje.

Sedamnaest zemalja članica UNC, među kojima su i SAD, Velika Britanija, Australija i Turska, poslale su trupe ili su doprinele medicinskom podrškom tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

UNC je imao mandat da obnovi mir i sprovodi primirje dok deluje kao kanal za komunikaciju sa Severnom Korejom, a predvodi ga komandant američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji.

Severna Koreja je u ponedeljak nazvala UNC “američkim alatom za konfrontaciju” koji, kako je navela, nema nikakve veze sa UN i navela da on mora biti raspušten da bi se sprečilo izbijanje novog rata na Korejskom poluostrvu.

Američka i južnokorejska mornarica sprovode zajedničku vojnu vežbu ove sedmice na istočnoj obali poluostrva, saopštila je danas južnokorejska mornarica.

1 COMMENT

  1. More Si nije nikakav problem. Si je partner, a Vladimir to isto jedva ceka. Ako mu jos prijatelj, Trump postane predsednik – nema kraja njegovoj sreci. Za Si to nece biti bas dobro jer se Trump isprofanisao sa “kineskim bakcilom”i kineskom opasnoscu…..Si je uvek ekonomski partner i tako se i ponasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here