PUTIN: Sebični politički ciljevi

0

Kijev i Zapad uporno upiru prstom na Moskvu i proruske pristalice sa istoka Ukrajine, optužujući ih za ovu avionsku nesreću.
Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je raketni sistem kojim je oboren malezijski avion, Moskva dala proruskim snagama i da SAD pouzdano znaju da "Ukrajina nema nigde takav sistem u blizini mesta gde je oboren avion".
Kabinet francuskog predsednika Fransoa Olanda saopštio je da će lideri Francuske, Nemačke i Britanije izvršiti pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi uticao na to da proruske snage dopuste međunarodnim posmatračima slobodan pristup mestu pada aviona.
Putin je u nedelju telefonom razgovarao sa liderima Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Australije i Holandije.
Ruski šef države je potom izdao specijalno saopštenje u kojem je kazao da niko nema pravo da koristi tragediju aviona Malezija erlajnza za postizanje "sebičnih političkih ciljeva".

Britanac kao lešinar

Britanska TV stanica Skaj njuz uputila je izvinjenje pošto je jedan od njenih reportera preturao po koferu putnika malezijskog aviona tokom prenosa uživo sa mesta pada letelice. Reporter Kolin Brejzir je tom prilikom iz jednog kofera uzeo svežanj ključeva, pa dodao: "Ovo stvarno ne bi trebalo da radimo." Snimak je izazvao buru gnevnih komentara i poziva da Brejzir bude najuren s posla.

Istina o avionu ostaje tajna

Ruska štampa ocenjuje danas da se istina o padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine nikad neće saznati, i optužuje Zapad da prebacuje odgovornost za tu nesreću na Rusiju. "Zapadna štampa već zna ko je kriv za pad aviona. Očigledno, to je Rusija", piše popularni list "Komsomolska pravda", optužujući zapadne zemlje da prebrzo donose zaključke, pre nego što je istraga uopšte i počela.

– Svi oni koji su odgovorni za situaciju na istoku Ukrajine treba da priznaju tu odgovornost i pred sopstvenim narodom, ali i narodima zemalja čiji su državljani izgubili živote u padu aviona na letu MH 17 – rekao je Putin.
Pad malezijskog boinga Putin je nazvao "strašnom tragedijom", i podsetio da je "Rusija u više navrata pozivala zaraćene strane da hitno zaustave krvoproliće i sednu za pregovarački sto".
– Sa sigurnošću se može reći da borbe u istočnoj Ukrajini 28. juna nisu obnovljene, ova se tragedija ne bi dogodila – rekao je Putin, aludirajući na odluku ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da nastavi kaznenu operaciju u Donbasu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here