TRIPOLI: Borba za aerodrom, 47 mrtvih

0

U borbama za kontrolu međunarodnog aerodroma u Tripoliju, u poslednja 24 časa poginulo je 47 ljudi, saopštilo je libijsko ministarstvo zdravlja. Kako je precizirano, u tim sukobima ranjeno je 120 osoba. U saopštenju se dodaje da još nije stigao izveštaj s konačnim brojem žrtava, pa bi njihov broj mogao da bude i veći. Borbe oko aerodroma traju već nedelju dana, a vode se između moćne oružane formacije iz Zintana, na zapadu zemlje, i islamističkih boraca, među kojima su i borci iz Misrate.
Aerodrom trenutno kontrolišu borci iz Zintana, a sukobi su ponovo izbili pošto su propali napori za postizanje primirja. Zgrada aerodroma zatvorena je od prošlog ponedeljka, a nekoliko putničkih aviona oštećeno je u sukobima. Na televizijskim snimcima prikazano je kako minobacačka granata pogađa avion kompanije Libija Arab erlajnz i dim koji izbija iz zgrade.
U Libiji se dešava jedan od najvećih talasa nasilja od svrgavanja lidera Moamera Gadafija 2011. godine. Suparničke milicije, sastavljene uglavnom od bivših pobunjenika, svojim žestokim oružanim sukobima dovele su do zatvaranja benzinskih pumpi i državnih kancelarija u poslednjih sedam dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here