Putin upozorio na despotizam

0

"Ne treba da dozvolimo ukrajinizaciju političkog života u Rusiji, ali ni u kom slučaju ne treba da krenemo u suprotnom seru, prema totalitarizmu i despotizmu", rekao je Putin
 

 

Ukrajina je prošle nedelje održala prvi krug predsedničkih izbora, koje su međunarodni posmatrači ocenili kao "visoko kvalitetne". Uprkos tome, zemlja pati od hronične političke nestabilnosti. Putin je na sastanku sa ruskom političkom elitom, koji je vodio predsednik Dmitrij Medvedev, pozvao na oprez u sprovođenju reformi ruskog političkog sistema.

 

"Potrebno je da usvojimo neophodne političke amandmane, ali moramo da delujemo veoma oprezno. Svakom efikansom političkom sistemu potrebna je zdrava doza konzervatizma. Politički sistem ne treba da se giba poput želea na svaki dodir", rekao je ruski premijer.

 

Putin je odlučno odbio poziv zvaničnicima da ispitaju žalbe u vezi sa nepravilnostima na nedavnim regionalnim izborima, koje su se pojavile na internetu. "Pedeset odsto sadržaja na internetu je pornografija. Zašto da obraćamo pažnju na internet?", upitao je Putin.

 

Njegovi komentari u suprotnosti su sa onim što je u govoru rekao Medvedev, koji je pozvao na preuređenje političkog sistema radi promovisanja opozicionih partija i kritikovao činjenicu da na nivou lokalne uprave ne postoji nikakva konkurencija.

 

Medvedev je poznat kao ljubitelj tehnologije i redovan korisnik interneta. Ruski predsednik čak poseduje i video blog. Medvedev je tokom sastanka sa liderima svih stranaka registrovanih u Rusiji ukazao na "zapanjujuću" činjenicu da skoro 50 odsto poslanika u regionalnim parlamentima potiču iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

 

Komunisti imaju dva odsto poslanika, Pravedna Rusija jedan odsto, a Liberalno demokratska stranka manje od jednog procenta, rekao je ruski predsednik. Analitičari su pohvalili Medvedeva jer je dao seriju obećanja o liberalizaciji ruskog društva od kada je stupio na dužnost umesto Putina u maju 2008. godine, ali ga i kritikuju jer nije uspeo da pretoči reči u dela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here