Radni vek za otplatu kredita

0

Za neke studije, otplata kredita traje 22 godine (Foto: Ilustracija)
 

Tako se očekuje da će studenti veterine biti među onima koji će biti najteže pogođeni. Prema najnovijoj kalkulaciji, studentski dug veterinara može dostići cifru od čak 250.000 dolara, što je 150 odsto više nego sada. U praksi, to bi značilo da bi deo veterinara diplomu otplaćivao – čitavog radnog veka.

Pri računanju budućeg finansijskog modela za veterinare uzeti su u obzir dužina studija (šest godina), cena studija, niske početne plate i činjenica da su 80 odsto diplomaca među veterinarima žene. Njihov položaj biće teži i zato što će im, dok brinu o deci, dug rasti zbog kamate.
 

Za otplatu – 22 godine

Danas, šestogodišnje veterinarske studije koštaju 57.568 dolara i prosečnom diplomcu potreban je period od 22 godine za otplatu ukupnog duga od 101.470 dolara.

Rezultat do koga se došlo potvrđuje već postojeće nalaze Nacionalnog centra za društveno i ekonomsko modeliranje, koji pokazuju da će promene najteže pogoditi žene, a od profesija će najgore proći studenti koji se obrazuju za nisko plaćena zanimanja, kao što je medicinsko i nastavno osoblje.

Podaci su obeshrabrujući.  Rađena su tri modela – jedan na osnovu pretpostavke da će univerziteti uspeti da nadoknade prihode izgubljene smanjenim finansiranjem, uz to da će diplomac čekati na posao pet godina (situacija mnogih zaposlenih majki). U tom slučaju, ukupna cena za njih će iznositi neverovatnih 271.670 dolara i uzeće im 37 godina za otplatu.

Drugi primer je na pretpostavci da će univerziteti povećati svoje dažbine za 20 odsto, ali će diplomac odmah dobiti posao. Za njega, studije će koštati 250.330 dolara i uzeće mu "svega" 31 godinu da ga otplati.

Treća varijanta je ako univerziteti nadoknade smanjenje para od vlade, a diplomac odmah radi. On će biti dužan 185.625 dolara i vraćaće studentski kredit 28 godina.
Svi tri varijante rađene su na pretpostavci od 47.300 dolara prosečne početne plate, godišnjem rastu od tri odsto plus inflacija i kamatom od 5,21 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here